// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John McCain og Mark Salters: Faith of my Fathers
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politisk biografi

John McCain og Mark Salters: Faith of my Fathers

Skrevet af den 30. maj 2007 – 22:32Ingen kommentarer

Hvilket karrierevalg kan man foretage når både ens far og farfar begge er berømte amerikanske flådeofficerer. For den republikanske politiker og præsidentkandidat John McCain var der aldrig noget valg, han blev den tredje generation af McCains der blev optaget på det amerikanske flådeakademi i Annapolis, Maryland. Faith of my Fathers er John McCains historie om hans berømte forfædre, men også hans egne opvækst og oplevelser som krigsfange i et nordvietnamesisk fængsel under Vietnamkrigen.

John McCains farfar var med i begge verdenskrige og sluttede karrieren som fire-stjernet admiral. Ikke dårligt af en lille mand på knap 70 kg der var en af de dårligste elever på flådeakademiet (en skæbne som også ramte hans to efterfølgere). Manden er en notorisk drukkenbolt, en ægte sømænd der bander og svovler og efter sigende er elsket af sine underordnede og værdsat af sine overordnede.

John McCains egen far, der blev kaldt Jack eller Junior, var ubådsofficer under 2. verdenskrig og endte som den øverste chef over den amerikanske stillehavsflåde under Vietnamkrigen. Han er admiralen der samtidig må leve med at hans søn er krigsfange.

Historisk er bogen en fortælling om både højdepunktet og lavpunktet i USAs største militære historie, 2. verdenskrig og ikke mindst stillehavskrigen og Vietnamkrigen. Men det er også en interessant personlig historie om to sønner der begge skulle leve op til deres berømte forfædre.

Politisk er bogen et angreb på Lyndon B. Johnson og forsvarsminister Robert McNamaras håndtering af krigen i Vietnam. Historien om hvordan politikerne ikke gav soldaterne muligheden for at vinde krigen fordi de besluttede at føre den fra bag et skrivebord i Washington D.C. og ikke gav generalerne og admiralerne frie hænder.

Vil man prøve at forstå hvad der driver John McCains virke og udgangspunkt som politiker er Faith of my Fathers ikke til at komme uden om. Den er skrevet i et let og uhøjtideligt sprog og man behøver ikke være ekspert i amerikansk politik eller historie for at forstår den.

Man kan naturligvis kritisere bogen for ikke at være hverken objektiv eller kritisk i forhold til de personer den omtaler, men det er vel også lidt meget at forlange. Til gengæld er det meget begrænset med ligegyldig namedropping som aktive politikeres bøger normalt er fulde af (f.eks. som det var tilfældet i Bill Clintons: My Life) og som kan være så dræbende kedsommeligt at læse om.

Historien slutter imidlertid ikke her, for John McCain III’s ældste søn, der også hedder John, er i øjeblikket elev på Flådeakademiet.

Perennial, 1999

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.