// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mari-Anne Jespersen: Agent Sigurd og Kaptajn Nullermand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog

Mari-Anne Jespersen: Agent Sigurd og Kaptajn Nullermand

Skrevet af den 16. december 2013 – 10:11Ingen kommentarer

nullermandSigurd er en temmelig frygtsom dreng. Og det bliver ikke bedre da hans forældre flytter ham til en ny by og efterlader hans bekendte i kvarteret ved det gamle hus. Så Sigurd er ret modløs midt mellem flyttekasserne i det nye hus.

Hans nye værelse er heller ikke specielt tillokkende: Støvet og med en gammel seng. Men da en af nullermændene begynder at tale til ham, så bliver det hele lidt mere spændende.

Nullermanden, som er både temmelig grov og kommanderende, er i virkeligheden en over 2.000 år gammel alf kaldet Kaptajn. Han er blevet tryllet om som straf for et påstået tyveri. Den i forvejen temmelig utålmodige alfs humør er ikke blevet bedre efter at have tilbragt et års tid under sengen. Så med en blanding af direkte kommandoer og historier rekrutterer han Sigurds hjælp til at skaffe sig sin alfeform tilbage.

Derefter går det slag i slag afsted til alfernes skov hvor mysteriet udfoldes, nye hjælpere rekrutteres og skurken findes. Det er god uhøjtidelig samtidig fantasy i sit helt eget lille univers i alfernes skov.

Den bedste del er dog de første 100 sider hvor Sigurd lærer alfen Kaptajn at kende – og ofte overfuses af den temmelig utålmodige alf. Derefter mistes tempoet lidt og stiger igen mod slutningen. Samtidig bliver et par af de sjove ting (alferne har navne som Frisør, Borgmester og Postbud – men har helt andre roller i alfebyen) lidt trættende i længden – ligesom alfens Kaptajns rolle som en aggressiv indpisker af og til kan få denne læser til at håbe på at han, bare for en kort bemærkning, blev til en hviskende nullermand igen. Det gør det ikke til en dårlig bog, men karakterudviklingen for hovedpersonerne kunne godt dyrkes lidt mere når man har 238 sider til rådighed.

Agent Sigurd og Kaptajn Nullermand holder dog generelt tonen fint og Sigurd er ganske troværdig. Han er ikke en forvandlet macho-helt, men en helt forståeligt nervøs dreng som bliver kastet ud i et vildt eventyr. Af og til er han mest passager mens han kæmper med sin bekymring, men lidt i stil med Grisling fra Peter Plys kan han af og til mande sig op når det gælder hans nye alfe-venner.

Jeg har brugt bogen som højtlæsningsbog for en 5-årig og mens han grinede af de fjollede ting (som fungerer fint det meste af vejen), så er dialoger altid svære at læse op. Og de mange detaljer som er sjove (bla. et magisk væsen som er fanatisk med boligindretning) giver ret lange pauser mellem de ellers fine og spændende aktion-sekvenser. Bogen er derfor nok mest velegnet til sikre selvlæsere fra 3. klasse og op. De vil sikkert også grine med.

Mari-Anne Jespersen: Agent Sigurd og Kaptajn Nullermand, Turbulenz, 2013, 237 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.