// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sean Wilentz: Bob Dylan i Amerika
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Musik, Samfund

Sean Wilentz: Bob Dylan i Amerika

Skrevet af den 1. november 2013 – 07:19Ingen kommentarer

Sean Wilentz har en klar ambition med sin bog. Bob Dylan skal indtænkes i og beskrives som en central figur i amerikansk historie.

Wilentz er mangeårig Dylan-fan, redaktør af det officielle Bob Dylan website og historieprofessor ved et af de mest prestigefulde amerikanske universiteter. Og så voksede han op i det hippe Greenwich Village i 60’ernes New York. Her emmede ungdomsoprør og nybrud inden for musik, kunst, litteratur og poesi.

Det var da også netop her, Bob Dylan slog sine folder og optrådte, da han ankom til byen i samme periode som Wilentz voksede op. Så alt i alt burde der være en solid platform for et brag af en bog. Men sådan går det ikke helt. Lange passager er meget akademiske og detaljerede, mens flere af de afsnit, hvor musikværkerne analyseres, ikke rigtig engagerer. Wilentz sætter sig mellem to stole, og det lykkes ikke at forene akademikeren og fan’en.

Der bliver trukket tråde op gennem USA’s kulturs historie, og Dylan bliver kædet sammen med komponister, som man ikke lige havde set et slægtskab mellem. Det gælder nok især komponisten Aaron Copland, der fra at være et venstrefløjs ikon og avantgardist, i stigende grad læner sig op af mere folkelige musikalske tendenser. Wilentz belyser spændende, hvordan Dylan trækker på temaer fra Copland og selv bevæger sig mellem det avantgardistiske og de folkemusikalske trends.

Konklusionen bliver dog, at intentionen bag bogen er rigtig god, men den realiseres desværre ikke helt.

Sean Wilentz: Bob Dylan i Amerika. Oversat af Steen Fiil. 420 sider. Klim.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.