// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sandøe og Svaneborg: Andre folks penge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Sandøe og Svaneborg: Andre folks penge

Skrevet af den 6. oktober 2013 – 12:40Ingen kommentarer

To af Danmarks suverænt dygtigste erhvervsjournalister, Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg, har endnu en gang gjort det, de er bedst til. Dykket dybt ned i komplicerede økonomiske og juridiske problemstillinger og indviklede begivenhedsforløb, og kommet op igen med enormt interessante og afslørende historier. Denne gang er det den danske finanskrise og krisens aktører, som Sandøe og Svaneborg tager under kærlig behandling. Fundamentet er deres mange løbende avisskriverier før, under og efter krisen i Jyllands-Postens spalter. Det fundament bygger de bogen på, men tilføjer så uendeligt meget mere og sætter tingene i perspektiv og summere begivenhederne op.

Selve bogens tekst er på 432 sider og med ordliste, kildeliste og registre på både virksomheder og personer kommer vi op på i alt 463 sider. Og det er omkring 150 sider for meget. Sandøe og Svaneborg er simpelthen for grundige. Der er desværre mange opsigtsvækkende historier at fortælle. Men læseren drukner simpelthen i de mange, meget detaljerede og gennemresearchede historier. Nye navne og nye delhistorier dukker hele tiden op sammen med komplicerede manøvre og store beløb. Og som læser har man ofte forstået det første, anden eller tredje gang. Og behøves derfor ikke en grundig gennemgang af fem eller ti lignende sager.

En anden måde at have gjort fortællingen nemmere at gabe over for menigmand, havde været, at dele historien op i et bind 1 om ejendomsspekulanterne og bind 2 om bankerne. For lige som med samme forfatterpars (skrevet sammen med Hanne Sindbæk, red.) fremragende biografi om Fritz Schur, så er der så mange gode historier i denne bog, som burde kunne trække overskrifter i aviserrne og være med til at promovere bogen, at de drukner. Og det er synd. For historien om Danske Banks irske eventyr eller om ejendomsspekulanter er isoleret set fantastiske historier, som sagtens kunne have båret deres egne bøger.

”Andre folks penge” er BOGEN, der beskriver den danske finanskrise og al den fikumdik, som især lokale og regionale banker samt diverse tvivlsomme ejendomsspekulanter slap af sted med. Problemet er blot, at bogen er så digert og detaljemættet et værk, at mange læsere formentlig står af midtvejs.

Når det er sagt, så skal denne anmelder være den første til at opfordre læserne til at holde ud, holde hovedet koldt og læse bogen færdig. For det er en superinteressant fortælling, som kommer netop nu hvor retssagerne mod mange af personerne i bogen indledes. Det står den ene af bogens to forfattere p.t. og fortæller om stort set dagligt i TV-avisen.

Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg: Andre folks penge – historien om den danske finanskrise, 2013, Jyllands-Postens Forlag.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.