// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Bjerg: Gode penge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Ole Bjerg: Gode penge

Skrevet af den 6. september 2013 – 07:51Ingen kommentarer

Ole Bjerg er sociolog og lektor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi. I ”Gode penge” søger han svar på spørgsmål, som rigtig mange mennesker nok gerne vil være kloge på: Hvor kommer penge fra, og hvem laver dem? Bjergs udgangspunkt er kritisk. Han mener magten til at skabe penge ligger hos de forkerte. Det er nemlig bankerne, der i stadig stigende grad skaber penge, og det gør de ved at låne penge ud, som de reelt ikke har.

Forfatteren bruger et pædagogisk eksempel. Hr. Hansen vil gerne købe en bil og får et lån i Danske Bank. Saldoen på Hansens konto opskrives elektronisk med 100.000 kr., og han betaler herefter for bilen med sit kreditkort. Ved dagens slutning gør Nordea, forhandlerens bank, krav på de 100.000 fra Danske Bank. Men i kraft af en række andre transaktioner på dagen, gør Danske Bank også krav på penge fra Nordea, og i sidste ende udveksles der slet ikke kontanter. Det hele foregår elektronisk, men bankerne tager sig naturligvis betalt for at låne penge ud.

Så vidt så godt – og hvorfor skulle dette være så farligt, spørger man sig selv. Det virker da ret praktisk. Det er Ole Bjerg bestemt ikke enig i. Kreditsystemet forstærker uligheden i samfundet. Med udbredte elektroniske kreditbetalingssystemer får mennesker med penge og værdier let adgang til ny kredit til lav rente. For de mindre bemidlede er situationen en anden. Desuden er det økonomiske system sårbart, idet det er ekstremt afhængigt af konjunkturerne. I krisetider udsteder bankerne langt færre lån og er med til at forstærke de dårlige konjunkturer. Det kan være medvirkende til de store sammenbrud, som spredte sig fra USA til Europa i 2007-2008.

Ole Bjerg har en løsning klar. Vi bør have et bankvæsen med ”fuld reserve”, siger han. Meget forenklet udtrykt skal Nationalbanken tage kontrol med de elektroniske kreditpenge via oprettelse af konti, som udlåner skal sætte penge ind på, før han eller hun kan udlåne dem. Denne statslige kontrol vil blandt andet skabe et langt mere stabilt økonomisk system.

Man kan være enig eller uenig med Ole Bjergs tanker om en nationalisering af banksystemet, for det er vel reelt, det der er tale om. Men han argumenterer godt og i et letforståeligt sprog. ”Gode penge” fortjener således at skabe debat.

Ole Bjerg, Gode penge. Et kontant svar på gældskrisen, Informations Forlag, 100 sider, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.