// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hate speech, fra hadetale til hadesyn, redigeret af Rune Engelbrecht m.fl.
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

Hate speech, fra hadetale til hadesyn, redigeret af Rune Engelbrecht m.fl.

Skrevet af den 27. august 2013 – 09:00Ingen kommentarer

Hvor går grænsen for ytringsfrihed? Og kan man i det hele taget sætte en grænse uden at forråde ytringsfrihedens inderste væsen?

Nogle af de tilsvininger og nedværdigende udtryk, der anvendes om religiøse, seksuelle og etniske minoriteter herhjemme, kan gøre det fristende at sige ja, der skal være en klar grænse. Det er der da heldigvis også, men det er som om, at ytringsfriheden bliver mere og mere rummelig. Og der har de seneste år være eksempler på forsøg på at få afskaffet racismeparagraffen. For der skal jo være plads til, at et fremtrædende folketingsmedlem kan sige, at homoseksuelle er handikappede, og derfor ikke kan forvente ligestilling. Det skal også være ok at sætte lighedstegn mellem symbolikken i et tørklæde og i et hagekors. Og hvorfor ikke bruge ytringsfriheden til at beskylde en bestemt befolkningsgruppe for over en kam at voldtage sine egne børn? Det er blot et lille udvalg af eksempler på ”hadetale” i bogen Hate Speech, hvor en række forfattere, forskere og debattører sætter fokus på ytringsfrihed og på, hvornår hadefulde ytringer slår over i hadefulde handlinger. For er det netop ikke sådan, det starter – i sproget?

Afsættet for forbrydelser mod menneskeheden er gang på gang begyndt med dæmonisering og hadetale. Men alligevel er det ikke så nemt. Pådrager man sig skyld for Anders Breiviks ugerninger, hvis man har udtalt sig nedværdigende om socialdemokrater eller indvandrere? Forbud er måske slet ikke den mest effektive måde at forhindre umenneskelige holdninger i at glide over i umenneskelige handlinger.

Indlæggene spænder vidt, lige fra en måske lidt vel akademisk diskussion om begrebet ”had”, til opgøret med apartheid i Sydafrika, situationen i USA, hadetale på internettet og angreb på romaer. Det er svært at se en egentlig rød tråd i udvælgelsen af de forskellige indlæg. Det kan man måske savne, men på den anden side kan man frit springe rundt i bogens artikler. Uanset om man læser fra ende til anden eller plukker lidt, så bliver man klogere i kraft af denne bog. Der er ikke svar på alt, men rigeligt stof til eftertanke.

Hate speech, fra hadetale til hadesyn. Redigeret af Rune Engelbrecht m.fl. Informations Forlag. 2013. 254 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.