// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » American Youth: Phil Lamarche
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

American Youth: Phil Lamarche

Skrevet af den 18. juni 2013 – 07:43Ingen kommentarer

ItemImageAmerican Youth er en lavmælt og intens fortælling om en 14-årig dreng, Ted, der står lige på overgangen mellem barndom og voksenliv. Familien er splittet, idet faderen har måttet søge job langt fra hjemmet, økonomien er ikke for god, og drengestregerne begynder at antage lidt farligere karakter.

Ted bokser med ungdomslivets store spørgsmål som mange andre på hans alder, men han gør det på en noget mere dyster baggrund. Han er indirekte skyld i en anden drengs død. Ted har fremvist et skydevåben til to brødre, og han lod sig overtale til at lade geværet. Da han forlader værelset, kommer drengene op og slås om geværet, som går af og dræber den ene. Herfra går det ned ad bakke for hovedpersonen, og nedturen forstærkes, da han falder i med en patetisk gruppe moraliserende halvfascister, der hærger og plager alle, som ikke deler deres verdenssyn.

Ted martres af skyldfølelse og tvivl. Hans mor har overtalt ham til at lyve om, hvem der ladede geværet, men politiet rykker tættere og tættere på. Man kommer helt ind under huden på hovedpersonen, som i stigende grad føler sig mere og mere fremmedgjort. Det er ikke et nyt tema i fortællingen om den ofte svære passage fra ung til voksen. Men det er gjort hamrende godt her. Platformen er det uforsætlige drab, og det lykkes Lamarche at væve de ydre og indre omstændigheder sammen med sikker hånd.

American Youth, Phil Lamarche, Forlaget Republik, På dansk ved Mette Sø, 244 sider, 2013

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.