// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel, Politik & debat, Samfund, Science fiction

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Skrevet af den 26. december 2012 – 23:13Ingen kommentarer

Året er 1950. Det er midt under den kolde krig, atomtruslen er reel og nærværende. Konflikten mellem de vestlige demokratier og kommunismen er ved at rulle et jerntæppe ned gennem Europa. Forfatteren Ray Bradbury er ude og gå en tur i Los Angeles, da han bliver stoppet af en betjent. Ikke for noget særligt, men fordi det er suspekt sådan at slentre rundt.

Irriteret går Bradbury hjem og begynder der på den første af de historier, som til sidst ender med at blive den dystopiske roman Fahrenheit 451. En bog om en nær fremtid hvor et USA-lignende land styres af en totalitær stat, hvor bøger er forbudt og historien omskrives.

Med fortællingen om brandmanden Montag, som ikke slukker brande men i stedet opsøger og brænder bøger, skrev Bradbury sig ind i et fornemt selskab som også tæller ikoniske fortællinger som Aldous Huxleys Fagre nye verden og George Orwells 1984. Fælles for dem er, at de tager samtidige bekymringer om tab af individualisme og etableringen af en total statslig social kontrol og sætter dem på spidsen i beskrivelsen af et dystert samfund i den nære fremtid.

1984 og Fahrenheit 451 er måske nok lette at læse som en kritik af de samtidige kommunistiske stater, men det er værd at huske at begge bøger foregår i stater, som mere minder om England og USA – hvor konstant krigsførelse og et statslig monopol på informationer har ført til en stadig større indgriben i de enkelte borgeres frihed og mulighed for kontrol af staten. En pointe som (desværre) stadig gør både 1984 og Fahrenheit 451 relevante i dag – når USA går i krig i jagten på ikke-eksisterende masseødelæggelsesvåben og da journalist Bo Elkjær måtte spørge daværende statsminister Anders Fogh 671 gange om et interview om Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Det som gør denne udgivelse af Fahrenheit 451 anderledes er, at den er bearbejdet og fortalt som grafisk roman af Tim Hamilton. Det er fornemt gjort, også selvom lidt af detaljerne i historien måske tabes. Illustrationerne er mørke og rammer godt tonen i Bradburys fortælling. Så trænger du til at genopfriske Fahrenheit 451 eller overvejer du at læse den for første gang, så er den grafiske udgave et godt sted at starte.

Ray Bradbury, Illustreret af Tim Hamilton, Forlaget Fahrenheit, 160 sider. September 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.