// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bjørn Harvig: Kaukasus & Kildevand – Historier fra en rejse til fods
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Rejsebog, Samfund

Bjørn Harvig: Kaukasus & Kildevand – Historier fra en rejse til fods

Skrevet af den 10. december 2012 – 07:37Ingen kommentarer

Kaukasus & Kildevand handler om en ung mand, der beslutter sig for at vandre i måneder, fordi det er den mest besværlige måde at komme frem på. Desuden skulle mammut-gåturen være i nogle af de mest komplicerede og fjendtlige egne af verden fra Sortehavet til det Kaspiske Hav, lige netop på det tidspunkt, hvor kæresten var blevet gravid med den førstefødte. Ak ja, der skal mange strabadser til i søgen på sig selv og den gode historie. Man kunne filosofere over om min generations mænd (og kvinder), først mærker livet, når vi har sat det hele på spil under fandenivoldske, men kontrollerede former?

Man kan også nyde bogen, som er vel-redigeret, spændende og som indeholder en oplysningsrig historie. Det lykkedes for hovedpersonen Bjørn både at fortælle sin egen og Kaukasus’ historie. Bogen rummer også beviset på at fattigdom og nød ikke nødvendigvis udrydder værdier som gæstfrihed og udsyn. Bogen indeholder også konkrete eksempler på, at også de sære og udstødte har en historie og har brug for en stemme til at formidle den. Gennem Bjørns møder med almindelige mennesker i Kaukasus’ bjerge og landsbyer tegnes et billede af en uro-plaget og arret region, hvis stolthed har bragt alt godt og meget ondt.

Men bogen er mere end blot rejsebeskrivelser. Som læser er vi med på velplacerede afstikkere til akademisk litteratur og vi får bl.a. nyttig viden i fængselstatoveringernes fascinerende historie uden det virker påklistret, og sidst men bestemt ikke mindst er bogen fyldt med stemningsfyldte billeder.

Jeg er vild med bogen, som pirrer min oprørs- og udrejsetrang, men forsøger stadig at finde rundt i de mange tidligere republikker i Sovjetunionens navn, så jeg også en gang kan komme til Kalmykien og Kabardino-Balkarien (i firhjulstrækker). Alt i alt både spændende og livsbekræftende læsning.

Her på bogblogger.dk har vi tidligere rejst med Bjørn Harvig ud i verden. Du kan læse vores anmeldelse af hans Igors æblehave her.

Bjørn Harvig, Kaukasus & Kildevand – Historier fra en rejse til fods, Gyldendal, Oktober 2012, 287 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.