// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Nielsen: Helle for magten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politisk biografi

Jakob Nielsen: Helle for magten

Skrevet af den 29. november 2007 – 17:24Ingen kommentarer

Jakob Nielsen: Helle for magtenOprindeligt var biografier først noget der blev skrevet når hovedpersonen var død – da det ofte først var her vedkommendes storhed gik op for omverdenen. Så begyndte biografierne at komme når hovedpersonen havde forladt det embede, som gjorde at han eller hun fortjente en biografi. Så kom tiden, hvor biografierne begyndte at komme efter at hovedpersonen havde bestridt sit embede i en del år – som eksempelvis Henrik Qvortrup og Niels Lundes Nyrup-biografi, der udkom efter at Poul Nyrup havde været ved magten i fem år.

Nu til dags, med sms’er, instant messaging og 24-timers nyhedskanaler, har vi slet ikke tid til at vente så længe. Det er Jakob Nielsens nye biografi om Helle Thorning-Schmidt, ”Helle for magten”, et godt eksempel på. Efter kun lidt mere end to år i formandsstolen og længe inden hun, måske, træder ind i statsministeriet, er den første biografi på gaden.

Afsnittene om Helles ungdom, store engagement i stort set alt og hendes ophold på Europaskolen i Brügge er særdeles interessante og værdifulde i forståelsen af hvad hun er for en ukuelig fighter. Men afsnittene kunne sagtens have udgjort de første 50-100 sider af den store mammut-biografi, som kunne strikkes om 15-20 år, når hun forhåbentlig har regeret fra hjørnekontoret i Prins Jørgens Gård. Der er sådan set ingen grund til at de lige skal fyres af nu.

Bogens absolutte højdepunkt, beskrivelsen af hvad der skete bag kulisserne op til, under og efter formandsopgøret mod Frank Jensen, er der til gengæld en god grund til at få nedfældet på skrift nu. For som det fremgår af bogens efterskrift, så er der allerede nu forskellige opfattelser af hændelsesforløb og folk, der husker ting, som andre overhovedet ikke erindrer skulle have fundet sted. Hvordan havde det så ikke været hvis Jakob Nielsen først om 15-20 år havde bedt folk fortælle hvordan de oplevede de hektiske forårsdage i 2005?

Beskrivelserne af spillet bag kulisserne er intet mindre end socialdemokratisk historieskrivning, i det man får et bud på hvem der gjorde hvad, hvilke motiver der lå bag og hvilke problemer man løb ind i. Som bekendt er det vinderne, der skriver historiebøgerne, og beskrivelserne tager langt hen ad vejen sit udgangspunkt i Helle Thorning-Schmidt-lejrens opfattelse af begivenhederne. En egentlig uvildig historisk udredning af formandsopgøret må vi have til gode. Dermed ikke sagt at Jakob Nielsen ikke er objektiv og lader sig forblinde af sit offer, som man desværre ofte oplever det med biografier (se blandt andet anmeldelsen af ”Ritt” her på bogblogger). Han har tydeligvis talt med folk fra begge lejre, og selv om Helle sikkert er noget nær et overmenneske, fuld af power, engagement og intellekt, så formår Jakob Nielsen at holde en nogenlunde objektiv linje.

Skulle man pege på et emne, hvor Jakob Nielsen godt kunne have gået mere til bidet, så er det omkring Helle Thornings rolle som mor og hvordan de to døtre tilsyneladende nærmest har levet permanent hos deres mormor i de mere end tre måneder Helle førte valgkamp – først til Folketinget og derefter om formandsposten. Uden at forfalde til en BT-agtig tilgang til emnet, så sidder man tilbage med en undring over hvordan familien Thorning-Schmidt/Kinnock får en hverdag til at hænge sammen.

Bogen er naturligvis pligtlæsning for enhver der interesserer sig bare det mindste for Det Kongelige Danske Socialdemokrati og/eller dansk politik, i det den giver en enorm indsigt i magtens spil og god baggrundsinformation om hvem der er på fløj med hvem og hvem, der skylder hvem en tjeneste eller blev …rendt.

Når nu Helle Thorning-Schmidt kan overleve at komme ud med det dårligste valgresultat i mere end 100 år, så bliver hun og hendes håndgangne mænd sikkert siddende i spidsen af partiet i mange år fremover, og på den baggrund er ”Helle for magten” et must at have i baghovedet og kunne referere tilbage til, da den blandt andet er fyldt med detaljer og navne.

Men når man først har smagt lidt af varen, vil man som bekendt ofte gerne have mere. Udover at han hopper lidt rundt i tid, så er det væsentligste kritikpunkt mod en ellers særdeles læseværdig bog, at der ikke er flere detaljer. Forløbet den dag Helle Thorning-Schmidt beslutter sig for at stille op til formand beskrives nogenlunde detaljeret, ligesom det er tilfældet med et krisemøde i hendes backing-gruppe ca. halvanden uge inde i formandsvalgkampen. Men hvad med andre centrale øjeblikke under formandsvalgkampen? Hvad med timerne og dagene efter valgsejren den 12. april 2005? Eller forløbet omkring fyringen af hendes tro væbner Lotte Bundsgaard? Der har med garanti været drama i luften i disse situationer. Et drama man som læser skriger efter at blive delagtiggjort i. Her spiller det selvfølgelig ind at Helle Thorning-Schmidt ikke selv har ønsket at deltage.

Sædvanen tro bugner boghylderne op mod jul af nye politiske biografier og samtalebøger. ”Helle for magten” er således kun den ene af to bøger med ”Gucci-Helle” i hovedrollen på boghandlerens nyhedshylder. Men ”Helle for magten” bør unægtelig stå øverst på ønskelisten, medmindre man absolut vil læse om en mand ved navn Claus Hjort eller Harry Potter. For der er som sagt ganske enkelt tale om historieskrivning – nemlig om hvad der skete bag kulisserne da medlemmerne af Socialdemokratiet i 2005 valgte ny formand. Og om hvem Danmarks måske kommende statsminister er. Så slipper man også for at læse de første 100-200 sider i den store mammut-biografi om 15-20 år. Til den tid kan det til gengæld være at biografien indeholder lidt om hvad hun står for politisk 🙂

Forfatterens blog om bogen og dansk politik i øvrigt.

Jakob Nielsen: Helle for magten, Politikens Forlag 2007. 266 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.