// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Irving: I én person
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

John Irving: I én person

Skrevet af den 21. august 2012 – 08:43Ingen kommentarer

”I en person” er den 17. John Irving-roman på dansk, så mange har stiftet bekendtskab med hans forfatterskab.

Temaet er ganske velkendt, idet vi her møder en dreng på vej mod voksenlivet og dets mange udfordringer. En af disse er seksualitet, og den unge mand må, som mange andre unge mænd, gå grueligt meget ondt i gennem på vej mod den voksne persons afklaring. Vejen er ikke nem, når begæret både retter sig mod en midaldrende kvindelig bibliotekar med små fristende bryster, en skrap ung bryder og så en charmerende mandlig skuespiller i den lokale teaterforening. Hovedpersonen Billy Abbotts kønsidentitet er noget sløret. Han er biseksuel, lidt transvestit og helt sikkert forvirret.

En anden trang, der presser sig på, er ambitionen om at blive forfatter. Vi får Billys livshistorie fra starten af 1940’erne gennem mere end 50 år, krydret med et væld af referencer fra litteratur og drama. Det er en tid med mange brydninger i USA, og de snerpede 50’ere afløses af år med stigende frisind, indtil AIDS, angst og seksualforskrækkelse ankommer med et brag.

De mange aparte karakterer og miljøet i de pæne nordøst-amerikanske stater er som altid hos Irving, ramt med stor sikkerhed og lun humor. Men AIDS-temaet giver bogen en lidt mørkere tone end sædvanlig. Og så står det helt klart, hvor forfatterens sympati ligger. Netop hos de lidt aparte, dem som træder en smule ud, outsiderne. ”I en person” er dejlig læsning og godt nyt for alle Irving-fans.

John Irving, I én person, Oversat af Vibeke Houstrup, 495 sider, August 2012, Lindhardt og Ringhof.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.