// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andrea Levy: En lille ø
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Andrea Levy: En lille ø

Skrevet af den 31. juli 2012 – 14:21Ingen kommentarer

Andrea Levys roman er en skøn og meget bevægende fortælling om fire personers liv i England lige omkring 2. verdenskrig. Året er 1948, og ægteparret Hortense og Gilbert fra Jamaica forsøger at skabe sig et liv i London. De har lejet et usselt værelse hos Queenie, hvis mand Bernard ikke er vendt hjem fra krigen. Queenie tror, han er død, men det viser sig ikke at være tilfældet.

Hortense og Gilbert er farvede, og den britiske racisme river deres forhåbninger om et godt liv i stykker. Hårdest går det ud over Hortense, som ved romanens start ankommer til England. Hun er på ingen måde vant til at blive set ned på, og hendes selvforståelse lider et alvorligt knæk i mødet med de nedladende og dybt mistroiske englændere. Gilbert har været længere tid i landet og har også oplevet racismen i hæren. Hans tilgang til livet er blevet noget galgenhumoristisk, og han forsøger at stive Hortense så godt af, som han nu kan. Fordomme og diskrimination får også konsekvenser for Queenie, for naboerne vil have de farvede lejere ud af kvarteret.

Levy springer sikkert mellem Jamaica, England, Indien og krigen, mens de fire personers liv og skæbne udrulles. Man forarges og forundres over det forstokkede, krigsramte og fattige England, der kan behandle indvandrere fra kolonierne så jammerligt. Men bogen er langt mere end en fortælling om racisme. Der er masser af lun og underspillet humor, og ingen af personerne fremstår som de rene helte. Der er ingen piedestaler, som den stakkels undertrykte stilles op på – tværtimod, alle har fejl og kvajer sig. Det er befriende, og man kan ikke lade være med at knuselske flere af personerne i bogen.

Og så er det skønt, at man ikke kan skyde sig ind på romanens afslutning, som giver en overraskende mavepuster. Levy demonstrerer stort menneskekundskab, og hun kender sit stofområde. Hendes forældre ankom til England fra Jamaica efter 2. verdenskrig, og hun voksede selv op som farvet i London. Så det kan ikke undre, at romanen, der udkom i 2004, har modtaget nogle af de fineste udmærkelser, en engelsk forfatter kan få.

Andrea Levy: En lille ø, Forlaget Verve, 592 sider, Juni 2012, Oversat af Michael Alring

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.