// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Troels Ørting: Operation Gamma
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Troels Ørting: Operation Gamma

Skrevet af den 19. november 2007 – 22:10Ingen kommentarer

Den tidligere operative chef i PET, Troels Ørting Jørgensen, har haft orlov frem til 1. november og det er der blandt andet kommet en thriller ud af med titlen “Operation Gamma”.

Bogen handler om en gruppe muslimske mænd, der planlægger et terrorangreb i Danmark. Og om hvordan en Rejseholdsmand på sporet af en almindelig narkobande også kommer på sporet af terroristerne. Faktisk fylder opklaringen af narkobanden og dennes gøren og laden mest i bogen, der emmer af at være skrevet af en mand med mange års erfaring i opklaring af netop denne slags sager.

Bogen er godt skrevet med et realistisk handlingsforløb og gode dialoger. Men spændingen og intensiteten kunne godt få en tand mere. Uden at forfalde til “Forbrydelsen”s urealisme, kunne Troels Ørting godt have sat sig en anelse ud over det almindelige forudsigelige handlingsforløb, hvor forbryderne bliver pågrebet i ro og mag.

Der er ingen tvivl om, at bogen er en hyldest til de hårdtarbejdende klassiske kriminalbetjente – især i det nu amputerede rejsehold. Det er ikke nye smarte redskaber, som politiet har fået i kraft af regeringens terrorpakke, der afslører terroristerne. Men derimod klassisk politiefterforskning af pengestrømme, netværk og intern kommunikation. Præcis sådan som man gjorde i Nationalt Efterforskningsstøttecenter (NEC), som Ørting Jørgensen var chef for indtil sammenlægningen med PET.

Bogens hovedperson, Rejseholdsmanden Kristian Lange, virker som et selvportræt af Ørting Jørgensen, der har mere end 10 år i Rejseholdet bag sig. Og problemerne på hjemmefronten, flirten med statsadvokaten og knurren over managementkurser og moderne ledelse virker som noget Ørting Jørgensen har prøvet på egen krop.

Tankerne ledes desuden hen på virkelighedens såkaldte Vollsmose-sag, i det bogens fire terrorister planlægger at sprænge en gødningsbombe i Tivoli. Præcis samme idé kom det i mandags frem i retten, at de fire fra Vollsmose havde. En sag som PET optrevlede og skred til anholdelse i da – ja gæt selv hvem – Troels Ørting Jørgensen var operativ chef.

Ørting Jørgensen er ikke nogen Leif Davidsen eller Sjøwall og Wahlöe, men han har potentialet til at blive en gedigen kriminalforfatter. For hvad han ikke har i sproglige færdigheder, har han i indsigt i området. For bare en snert af realisme er afgørende for at gøre en god kriminalroman læsværdig.

“Operation Gamma” giver alt i alt et godt indblik i ikke bare politiets men også narkobandernes og terroristernes arbejdsmetoder. Og den minder os om, hvilket stort og tungt arbejde det er at få bugt med narkokrimininalitet såvel som terrorisme.

Troels Ørting: Operation Gamma, TV2 Forlag. 340 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.