// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Halskov og Jacob Svendsen: Et land i krig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

Lars Halskov og Jacob Svendsen: Et land i krig

Skrevet af den 23. maj 2012 – 23:32Ingen kommentarer

Der har været skrevet mange bøger om delelementer i Danmarks krigsdeltagelser i Afghanistan, Irak og Libyen de seneste 10 år. Men “Et land i krig” er det første forsøg på at se på hele forløbet under et. Og de to Politiken-journalister formår faktisk at løfte den omfattende opgave på ganske fornuftig vis i det 704-sider store mammutværk.

Bogen har været foromtalt i Politiken adskillige gange i månederne op til udgivelsen i slutningen af april. Og lige omkring udgivelsestidspunkt fik den fuld gas, da avisen viderebragte bogens største afsløring. Det handler om, at Danmark ikke ville lukke Armadillo-basen i Afghanistan selvom briterne sagde, at den ikke længere havde nogen strategisk betydning. Flere kilder fortæller i bogen, at basen blev holdt åben halvandet år længere end det var nødvendigt, da den havde stor symbolsk betydning.

Det har sidenhen vist sig, at sandheden ikke var så sort/hvid, og det har naturligvis svækket bogens troværdighed en anelse. Men det rokker ikke ved det overordnede billede af en bundsolid og gennemresearchet fortælling.

Man sidder dog i ny og næ også med et snert af et indtryk af, at bogen er en sammenfatning af Politikens generelle skepsis over for krigsdeltagelserne. Og konklusionen står også allerede på forsiden, da bogens undertitel er “Hvordan Danmark blev krigsførende – og politikere og generaler famlede i blinde.” Bogen er på lange stræk vinklet stærkt kritisk over for den danske indsats og over for den tidligere borgerlige regering.

Når det er sagt, så holder undertitlen. Vi famlede især i starten i blinde og havde svært ved at sætte foden ned over for amerikanernes behandling af fanger i Afghanistan eller bare følge med i hvad der skete med dem.

Det vil uden tvivl være en øjenåbner for mange, hvor dårligt det er endt med at gå for den danske indsats i Irak og især i Afghanistan. Og hvor hård modstand Danmark har mødt i Afghanistan. Frontlinje-beretningerne fra Afghanistan er bogens absolut stærkeste del, som giver en fremragende opsummering af den danske indsats.

Det mest tankevækkende i mine øjne er dog hvordan en gruppe unge officerer i 2001 laver det såkaldte K-notat, der beskriver hvordan det danske forsvar skal gå fra at være et Kold Krigs-invasionsforsvar til at være et forsvar, der kan være et progressivt værktøj i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske værktøjskasse og indfri eventuelle politiske ønsker om at kunne løse omfattende internationale opgaver.

Det var altså officererne, der tænkte de første tanker om det nye offensive internationale danske forsvar, og gav politikerne helt nye muligheder. Det var ikke politikerne, der kom til forsvaret med ambitioner om international deltagelse.

Som titlen antyder, er ”Et land i krig” en monumental status over de forgangne 10 år. Og da der stadig er bred politisk opbakning til Danmark som udfarende international militær aktør, så kan man uden tvivl lave en 2’er om 10 år. I mellemtiden er det bare med at komme ned i boghandlen og få købt bogen om det lille fredelige land, der blev krigsførende.

Lars Halskov og Jacob Svendsen: Et land i krig. Politikens Forlag, 2012. 704 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.