// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Lapidus: Livet De Luxe
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Jens Lapidus: Livet De Luxe

Skrevet af den 26. marts 2012 – 10:36Ingen kommentarer

Vi kan ikke rigtig konkurrere med naboen hinsidan, når det kommer til krimier. Sverige er kendt for en perlerække af krimiforfattere, der har begejstret læsere over det meste af verden. Tænk blot på Maria Lang, Sjöwall og Wahlöö, Stig Larsson og hele bølgen af femikrimier, der for alvor rullede med Liza Marklund i front. Den 37-årige forsvarsadvokat og forfatter Jens Lapidus har allerede indskrevet sig i den fine række af svenske forfattere, og nu har vi så afslutningen på hans serie om den kriminelle underverden i Stockholm.

Lapidus udgør nærmest antitesen til femikrimien. Hans bøger er i det store hele renset for intimsfære, og der er kun få kvinder med en central rolle. Men det holder så alligevel ikke helt i Livet de luxe, hvor datteren af den serbiske gangsterkonge Radovan Kranjic træder ind på scenen som en hævngerrig engel på jagt efter faderens mordere. Denne jagt er et af flere handlingsspor. Vi følger en lille bande, der minutiøst planlægger det store røveri, som skal sikre dem et liv i luksus. Så er der den homoseksuelle politimand Hägerström, som lader sig indrullere som fængselsbetjent og et liv undercover. Målet er at komme helt tæt på en af de formodede bagmænd indenfor den økonomiske kriminalitet – JW. Hans store ambition er også luksus, og det skal være i selskab med eliten i den svenske overklasse.

De mange skift mellem de forskellige spor i handlingen er lavet effektivt og sikkert. Og de flyder naturligvis sammen, da fortællingen nærmer sig klimaks. Sproget er knapt og kontant, der er noget nervøst stacattoagtigt i stilen, som også stimulerer spændingsopbygningen.

Hvis man skal tro Lapidus er der ikke meget skandinavisk folkehjem over Stockholm. Vi talere snarere Los Angeles eller New York med den velkendte organiserede kriminalitet og liv i overhalingsbanen. Grænserne mellem overklasse, kriminelle, politi og myndigheder synes lidt tyndslidte og til at overkomme så længe kokainen og champagnen flyder. Inspirationen fra nogle af de forfattere, der skriver om den amerikanske underverden, er tydelig. Men Lapidus formår heldigvis at udrulle handlingen i et troværdigt skandinavisk miljø – selvom skildringerne af det farlige Stockholm måske går lige til grænsen. Det gør bogens længde også. 500 sider er lige i overkanten.

Jens Lapidus, Livet De Luxe, Modtryk, 491 sider, Marts 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.