// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Jessen: Nimbus i sort-hvid og i farver
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Coffee Table-bog, Fotodokumentar, Livsstil

Jens Jessen: Nimbus i sort-hvid og i farver

Skrevet af den 23. februar 2012 – 09:32Ingen kommentarer

Du behøver ikke være en nørd for at læse og lade dig underholde af ”Nimbus i sort-hvid og farver” – en god samling fotos med ledsagende tekst, som vidner om forfatterens omfattende viden. Nimbus motorcyklen er et stykke danmarkshistorie, lige fra de første” kakkelovnsrør” i 1919 frem til produktionen af ”humlebien” stoppede i 1959. Kakkelovnsrøret fordi benzintanken ligner sådan et. Humlebien på grunden af motorens summen. Så er det på plads.

Eget køretøj gav frihed. For mange blev Nimbus´en et familiemedlem, som bragte fører og passagerer rundt i Danmark og i Europa. Blandt andet på langfart til Kapstaden og retur i 1947. En tur på 40.000 km på bare 20 måneder. På hjemmebanen var den også en slider. Billederne i bogen beviser det. Nimbus´en har været med både i krig og fred – lykkeligvis mest det sidste.

Det er både spændende og interessant, hvad forfatteren, journalist Jens Jessen, kan fortælle ud fra de mange billeder. Han har også efterforsket de mange Nimbus motorcyklers skæbne, som blev beslaglagt af den tyske besættelsesmagt under krigen. De røg til Norge, Polen og Østfronten, hvor flere senere er blevet fundet. Et helt afsnit handler om ”Nimbus under hagekorset”.
Der er skrevet mange bøger om Nimbus-motorcyklen. Og ”Nimbus i sort-hvid og farver” føjer sig til rækken på en anden måde end for nørder. Bogen giver med sit omfattende billedmateriale en god mulighed for et indblik i historierne om Nimbus´en.

Jens Jessen – forfatteren til ”Nimbus i sort-hvid og i farver” efterlyste for nogle år siden fotografier, hvor der var Nimbus motorcykler på. Desværre fik jeg ikke sendt et foto ind af min storebror Flemming på en Nimbus en snevejrsdag sidst i 1950-erne. Inden han blev journalist, kørte han Købehavn tyndt på en gul Nimbus med sidevogn som tjenestemandsansat ”kasseskraver” (postkassetømmer) for Post- og Telegrafvæsnet i København. Men han er med i bogen, med fin sort kasket med posthorn og kokarde, siddende bag på en skolecykel med sidevogn. Billedet må være taget på Post – og Telegrafvæsnets værksteder på Amagerfælledvej, hvor der også var mc-køreskole for postetaten.

Bogen rummer beretningen fra den 96-årige Frode Jensen, som fortæller om kampen 9. april 1940 mod tyskerne ved Korsvejen i Hokkerup lige nord for grænsen, hvor Nimbus´en spillede en rolle. Motorcyklen var monteret med sidevogn og en 20 mm Madsen Rekylkanon. Og sådan bevæbnet kørte Frode Jensen og hans skytte i krig. Kampen kostede 18 tyskere og to danskere livet, inden den blev stoppet. Det viste sig at være en fejl i fjernskrivercentralen i Korsør, at de danske soldater kom i kamp. En besked fra København om at samarbejde med de indtrængende tyske soldater nåede ikke frem.

I ”Nimbus i sort-hvid og i farver” er der billeder af mænd i store lange frakker og med kasketter og med motorbriller og beundrende publikum. Billeder med stolte mekanikere og glade børn siddende stolt på motorcyklen samt billeder fra familieture, arbejdslivet, motorløb, politiet, postvæsenet, racerbanerne og militæret – både det danske og den tyske wehrmacht. Kort sagt en imponerende billedsamling som suppleres med tekster, der samtidig giver informationer helt ned til stelnummeret.

En godt illustreret og informativ bog. En bog som også vil interessere mange andre end Nimbus-folket.
Måske er jeg forudindtaget i forbindelse med min anmeldelse af ”Nimbus i sort-hvid og i farver” , da jeg selv er ejer af en Nimbus motorcykel fra 1939, som når vejret tillader det ruller rundt på vejene. Den er ikke særlig hurtig, men den er sin egen, selv om den er i familie med omkring 4.000 andre indregistrerede slægtninge af de cirka12.000 eksemplarer, der blev produceret fra 1919 til 1959.

Jens Jessen, Nimbus i sort-hvid og i farver, GT Forlag, 230 sider i stort format, 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.