// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Dürr: Omar mister Messi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog

Morten Dürr: Omar mister Messi

Skrevet af den 19. februar 2012 – 08:30Ingen kommentarer

Omar mister Messi er en selvlæsningsbog for børn, der har læst et stykke tid (lix 20). Bogen handler meget lidt om om Messi og fodboldkort, så fodboldinteresserede småfolk kan umiddelbart føle sig lidt snydt. Til gengæld møder vi Omars lillesøster Yasirah, som er fem år. Og Omar synes hun både er irriterende og pinlig. Hun har det nemlig med at sige upassende ting. Hun er umiddelbar og siger det hun tænker. En dag hvor de besøger Onkel Hassan bliver hun ved med at spørge til, hvorfor han spiser en pille til teen. Omar fornemmer, at det ikke er noget man spørger om. Men Yasirah er nysgerrig.

Det gode ved spørgelystne småfolk er, at de ofte får et svar på deres direkte spørgsmål. Onkel Hassan fortæller, om dengang hvor der var krig i hans gamle land og huset blev bombet. Han sad fast og en flok hunde nærmede sig flere gange i løbet af natten for at spise ham. Derfor får Onkel Hassan af og til mareridt om hundene og pillerne hjælper med at holde hundene væk. Det synes Yasirah er en fin historie. Men Omar kan godt se, at Onkel Hassans kone bliver ked af det, når hun hører historien.

Min medanmelder Tue på 7 år læste bogen højt og hans vurdering af bogen er: “Bogen er rimelig sjov, fordi lillesøsteren stiller alle mulige spørgsmål og Omar synes, at det er pinligt.” Bogen gav anledning til at vi kunne tale om, hvad der sker, når man stille mange spørgsmål, om hvorfor noget er pinligt, og om hvad udtrykket “sorte aber” betyder. Det er nemlig det den sure gamle dame i vaskekælderen kalder Omar og hans søster.

På den måde er bogen et fint udgangspunkt for en diskussion med de små og mellemstore læsere. Men samtidig gør det alvorlige tema og personerne, at bogen måske er mere velegnet i klassen end til selvlæsning på egen hånd – for udover lidt hovedrysten over den pinlige lillesøster Yasirah er der ikke så meget, der trækker de yngre læsere ind i universet.

Morten Dürr har skrevet flere selvlæsningsbøger til børn, som handler om at være ny i Danmark. Måske har du allerede læst Salmas første sne eller Amirs alfabet? De i alt fem bøger i serien er illustreret af Peter Bay Alexandersen.

Min medanmelder Tue på 7 år samler på fodboldkort og bytter jævnligt med de andre drenge i skolen. Han var helt med på at anmelde en bog med titlen Omar mister Messi, da han (forventeligt) havde en opfattelse af, at bogen handlede om Messi, fodboldkort og det skrækkelige i at miste sit yndlingskort. Nogle gange “koster” et fodboldkort en hel håndfuld fodboldkort, når man bytter. Nogle gange bliver man helt uvenner af at bytte noget så vigtigt som fodboldkort. Især hvis man gerne vil bytte tilbage og modparten ikke ønsker det! De følelser der opstår, når man føler sig snydt kan være svære at håndtere. Og det kan føre til grimme ord og tumult. Så en selvlæsningsbog med udgangspunkt i fodboldkort med et budskab om hvordan man som gode venner, i god ro og orden bytter kort, er velkommen. Mon der er en forfatter, der griber bolden? Nu er den kastet!

Morten Dürr, Omar mister messi, Carlsens Stribede, Forlaget Carlsen, 2012, 41 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.