// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ayad Ahktar: Tavshedens smerte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ayad Ahktar: Tavshedens smerte

Skrevet af den 28. januar 2012 – 13:04Ingen kommentarer

Hayat Shah bor i USA sammen med sin mor og far. Familien Shah er muslimer og i denne bog følger vi en 10 årig dreng, der er splittet mellem to kulturer. Ikke nok med at han skal finde balancen mellem sin muslimske baggrund og sit liv i USA, han skal også finde balancen i hjemmet, hvor hans forældre ikke er enige om religionens betydning.

Hayats far har et meget anstrengt forhold til islams forskrifter og valgte at rejse fra Pakistan for at komme væk fra den fundamentalistiske verden. Hayats mor ønsker mere end andet, at hendes søn vokser op og bliver en god muslim.

Da moderens gode veninde Mina, som er en dedikeret muslim, flytter ind hos familien, bliver Hayat mere og mere interesseret i islam. Eller faktisk bliver han mere og mere interesseret i Mina, og han håber på at vinde Minas kærlighed, hvis han lærer koranen udenad og bliver hafiz – en der kan alle koranens vers udenad.

Det paradoksale ved Mina er, at hun er en moderne kvinde, der læser, siger sin mening og er skilt samtidig med hun dyrker koranen og Allah intenst. Og da Mina på et tidspunkt møder en mand og overvejer at finde sammen med ham, slår det klik for Hayat. Han forstår det ikke, han er jaloux helt ind i marv og ben og vil gøre hvad som helst for at forhindre, at en anden mand – tilmed en jøde – kommer og tager Mina fra ham.

Hayats handlinger får store konsekvenser for familien og han må ind i sit voksenliv leve med en gnavende dårlig samvittighed. Han beder og beder for at få Allahs tilgivelse, men finder ud af, at det i virkeligheden ikke er det vigtigste.

Tavshedens smerte er en velskrevet og spændende førstehåndsberetning om det splittede liv mellem to kulturer og om at vokse op, finde sin plads og elske uanset religiøs baggrund. Bogen retter samtidig fokus mod de problemer, der kan opstå både på tværs af religioner, men så sandelig også indenfor samme religion.

Ayad Akhtar, Tavshedens smerte, Politikens forlag, Januar 2012, 334 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.