// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hanne Vibeke Holst: Undskyldningen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Hanne Vibeke Holst: Undskyldningen

Skrevet af den 22. januar 2012 – 19:45Ingen kommentarer

Alle familier har hemmeligheder. Nogle større end andre. Familien Tholstrup har også hemmeligheder. Hemmeligheder der går gennem flere generationer. I denne slægtsroman følger vi flere generationer af familien Tholstrup på én gang. Vi er i besættelsestidens Nordjylland, i 60’ernes København og i nutidens Berlin.

Vi møder Thorvald Tholstrup, nordjysk præst, og hans kone Gerda og deres tvillingsønner Leo og Leif. Vi følger deres tilværelse på præstegården før, under og efter anden verdenskrig, hvor Thorvald i lange perioder må forlade sin familie på grund af sit engagement i modstandsbevægelsen, hvilket har store omkostninger for familien.

Leo og Leif er uadskillelige, men begivenheder i deres opvækst påvirker dem forskelligt og de vokser op og bliver to meget forskellige unge mænd – stadig de bedste venner, men på én og samme gang ærkerivaler.

Vi møder også Leos datter, Helena, succesfuld operachef i Berlin, der på grund af karriereræset har et vaklende forhold til datteren Sofie. Datteren indvilger dog i at dukke op til en prestigefuld prisoverrækkelse til ære for sin mor, der har vundet en demokratipris, fordi hun trods trusler har gennemført en kontroversiel opera, hvor Profeten Muhammed får hugget hovedet af. Og Sofie dukker op sammen med sin nye muslimske kæreste. Og Helena og Sofie finder ud af, at familiedrama har været et gennemgående tema flere generationer tilbage.

Undskyldningen er en fantastisk fortælling, der udover at være en virkelig velfortalt og spændende historie også er et historisk indblik i livet under anden verdenskrig, beskrevet så nærværende og troværdigt, at det er lige før, jeg har været der. Koblingen til nutiden, familiedramaet og den aktuelle – og ellers noget trættende – debat om den vestlige verdens kamp for ytringsfrihed til stor fortrydelse for mange muslimer spiller rigtig godt sammen, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været så opslugt af en bog. Absolut en af mine bedste julegaver.

Hanne Vibeke Holst, Undskyldningen, Gyldendal, november 2011, 423 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.