// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mark KATZ: Clinton & Me – real life political comedy
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Politik & debat, Politisk biografi

Mark KATZ: Clinton & Me – real life political comedy

Skrevet af den 12. oktober 2007 – 02:06Ingen kommentarer

Politics is easy. Comedy is hard.

De to sætninger danner meget fint rammen for Mark KATZ’”Clinton & Me”. En bog, hvor læseren får mulighed for at komme lidt bag kulisserne  til hvordan sound bites – og særligt de moromme af slagsen – ser dagens lys i præsidentkampagner, taler mv. i amerikansk politik.

Katz kalder sig selv for Clintons ”joke writer”  og det er da heller ikke meget galt. Katz skriver næsten alle Clintons ”funny speaches” i løbet af de tilbagevendende tre måneder i starten af året, der også er kendt som ”the silly season”. Og netop fjollet betegner meget godt masser af bogens indhold.

Men det er samtidigt vanvittigt underholdende. Omslaget på bogen udfordrer læseren til at læse et kapitel uden at grine – og selvom jeg prøvede, lykkedes det ikke. For man vil automatisk komme til at slå en skvalder op mange gange, mens bogen læses igennem. (Kryds blot fingre for at det ikke sker offentligt, så du bliver nødsaget til at forklare, hvorfor tilblivelsen af Lloyd Bentsen’s ”you’re no Jack Kennedy” er vildt skæg – eller noget andet pænt nørdet).

Der hvor bogen for alvor løbes i gang, er netop 1988 kampagnen – hvor Katz starter ud som frivillig men langsomt stiger i graderne i Dukakis præsident kampagnen. Udover netop Lloyd Bentsen’s  ”silver sound bite”, er der rigtigt mange andre skægge historier fra den kampagne, der startede så godt – og endte så skidt. At have en politisk komiker til at guide læseren igennem den proces, er bestemt heller ikke at foragte.

Tilblivelsen af Clintons taler til the White House Correspondents Dinner, forsøget på at gøre Al Gore morsom og et enkelt tilfælde af en “killer tale” til Madeleine Albright er rigtigt fint, sjovt og spændende. Men det er næsten morsommere at få et indblik i alle de sound bites, gimmicks og gags– der bliver Katz fornægtet for ikke at tale om de jokes, som det nok er meget godt, at de tidligere arbejdsgivere først ser nogle år senere.

På samme måde er det også ganske underholdende – om end det virker utilsigtet – at følge hvor nærtagne og selvoptagede disse professionelle ”vittighedssmede” er. Specielt forfatterens evige kamp med Al Franken får en til at ryste lidt på hovedet indimellem. 

Mark Katz er sjov. Mark Katz skriver skægt. Og Mark Katz har helt sikkert oplevet en helt masse underholdende ting. Men bogens svaghed er helt klart, når ikke Katz holder sig til oplevelserne med Dukakis kampagnen eller Clinton administrationen. Det kan lige gå at høre om opvæksten i forstaden til New York – med hans skægge mor, der forsøgte at gøre Mark til en lille JFK dukke og hvordan bror Rob og Mark havde mange fornøjelige timer ud af at se Watergate høringerne. Men når bogen bevæger sig rundt om Marks liv efter Dukakis, bliver det en lille smule kedeligt – for ikke at sige meget til tider, hvor det også bliver lidt hårdt at skulle have så ondt af ham…

Men det opvejes af to forhold: 1) Han skriver godt 2) Man har hele tiden en forventning om, at nu ringer Stephanopoulos, Begala eller måske Gore eller Clinton selv på jagt efter en skæg vittighed eller sætning. Og når de episoder udspiller sig, er bogen for alvor i sit es.  

Bogen blev af denne anmelder erhvervet i New York – og det er ikke helt klart, om den kan købes i Danmark, men ellers koster den mellem 11 og 20 $ på Amazon.com – og med den nuværende dollarkurs er det faktisk rigtigt fint givet ud for en god og ikke mindst skæg oplevelse.

Mark KATZ: Clinton & Me – a real life political comedy, 2003, 381 side

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.