Hans Fallada: En mands stræben
Hvad skal man med en roman fra 1953 på flere end 800 sider, som omhandler en ung forældreløs dreng med en drøm om at komme frem i verden i starten af det 20. århundredes Berlin? Tja, det er et godt spørgsmål, men har man den mindste interesse for en af de mest spændende perioder i tysk historie, så er det bestemt værd at give den en chance.
Romanen udspilles omkring den første frygtelige verdenskrig og optakten til endnu én. Her i 20’erne var Berlin en heksekedel, præget af fattigdom og voldsomme politiske spændinger. Men også en by, hvor der blev drukket, festet og eksperimenteret voldsomt med blandt andet køn og seksualitet.
Det er her den 16-årige Karl Siebrecht ankommer i 1909 og søger lykke og velfærd. Det er ikke nemt, men han er en kæmper, og så har han et ganske godt greb om det andet køn. Vi møder en hel del kvinder, der rækker ham en hjælpende hånd, og det går da også godt for Karl. Men kan man komme frem i verden uden at gå på kompromis med egne værdier og måske gøre lidt for mange forretninger, der ikke tåler dagens klare lys? Det bliver et gennemgående dilemma.
”En mands stræben” er en medrivende historie fortalt med humor og ironi, med mennesker der lever på kanten og mange af dem i opposition til samtiden og samfundet. Berlin har været rammen om flere af Falladas romaner, hvoraf mange i dag regnes som store litterære klassikere, og byen og dens mange skæve eksistenser bliver bragt til live på en uimodståelig måde. Vi har den her for første gang på dansk.
Hans Fallada: En mands stræben. Forlaget Silkefyret. 833 sider, oversat af Jakob Jonia. Juni 2024