// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sally Rooney: Intermezzo
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sally Rooney: Intermezzo

Skrevet af den 22. oktober 2024 – 05:09Ingen kommentarer

”Ja, for hans liv begynder på ny, det lange, forfærdelige mellemspil er forbi, røgen letter, endelig er han ved at tage sin plads”.

Intermezzo handler om brødrene Ivan og Peter. De er vidt forskellige og lever hver deres liv, men faderens død bringer dem midlertidigt sammen. Peter er succesfuld advokat i Dublin, har masser af penge, men døjer med misbrug og ulykkelig kærlighed. Ivan er en dygtig skakspiller, opfattes som socialt akavet og har ikke meget erfaring med det modsatte køn.

Vi følger dem i perioden efter deres far død. Synsvinklen skifter mellem kapitlerne og som læser er du vidne til, hvordan de ser sig selv, men også hvordan de ser hinanden og ikke mindst hvordan de opfatter hinandens ord og handlinger. De gætter sig frem til hinandens liv og motiver, men taler aldrig rigtig sammen.

Langsomt foldes deres relation og fortid ud, og vi får en bedre og bedre forståelse af, hvordan det er endt dér. Hvordan gik de fra, at storebror passede på lillebror i en skilsmisse og ny familie, og fra at lillebror så op til storebror til nu at foragte ham.

Det er et virkelig effektfuldt greb at lade læseren følge med fra begge sider og se hvordan både de og deres konflikter udvikler sig og tolkes fra begge sider.

Ïntermezzo handler, som ordets betydning, om de mellemspil, der er i livet mellem større begivenheder.

Såvel som på scenen, udgøres livet af små mellemspil, der foregår mellem hovedakterne, men selvom de oftest betragtes som sekundære, kan man spørge sig selv, om livet i høj grad ikke også er summen af alle de intermezzoer, der er, men vi ikke opdager det, fordi vi har for travlt med hovednummeret?

I Rooneys bøger foregår meget af handlingen mellem linjerne. I alt det usagte og i karakterernes følelser, og Intermezzo er ingen undtagelse.

Jeg læste langsomt og grundigt og havde ikke lyst til at gå glip af noget – heller ikke de snørklede og grammatisk ufuldstændige sætninger eller de finurlige sætningskonstruktioner. Det er alt sammen meget Rooneysk og jeg kan virkelig godt lide det.

En kæmpe anbefaling herfra.

Sally Rooney har skrevet romanerne Samtaler med venner, Normale mennesker og Skønne verden, hvor er du. Alle tre romaner er internationale bestsellere, og hendes bøger er oversat til mere end 40 sprog.

Sally Rooney: Intermezzo, Gutkind, 461 sider, oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, September 2024.

Der er lukket for kommentarer.