// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sigrid Nunez: Hvad du går igennem
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sigrid Nunez: Hvad du går igennem

Skrevet af den 24. august 2024 – 05:51Ingen kommentarer

Hvordan vil du reagere, hvis din ven spurgte, om du ville hjælpe vedkommende med at dø? Ville du sige ja med det samme? Ville du betakke dig? Ville du tænke over det? Det er det meget højaktuelle spørgsmål forfatter Sigrid Nunez sætter sig for at undersøge i sin nye roman Hvad du går igennem. Hvem bestemmer over ens eget liv, og kan man tillade sig at spørge andre om hjælp til at ende det?

Den kvindelige hovedpersons veninde er kræftsyg, og hun har gjort alt klart til, at hun selv kan beslutte, hvornår hun skal fra denne verden. Hun vil dog ikke så gerne være alene, så hun spørger veninden, om hun vil med ud i en lejet bolig, som en form for dødsferie, da hun gerne vil have, at der er en hos hende, når tiden er inde. Ja, som den dødssyge veninde siger: ”Jeg lover at arrangere det hele så sjovt som muligt.” Romanens hovedperson skal ikke give en pille, men simpelthen ’bare’ være sammen med veninden i den sidste tid, og når døren til soveværelset er lukket, vil hun vide, at nu er det sket, – pillen er taget.

Jeg vil ikke afsløre om, hvor, og hvordan veninden dør, og ej heller hvordan hovedpersonen reagerer, men det er en meget intens bog, som tør tage livtag med de store spørgsmål i livet. Helt konkret kommer bogen med et sundt indspark i debatten om aktiv dødshjælp og retten til selv at bestemme over sit liv, men bogen berører også emner som parforhold, familie, moderskab og klima, og det bliver nok at gabe over for meget på blot små 200 sider.

Bogen var dertil lidt lang tid om at komme i gang, vi er helt inde i anden del, før præmissen for bogen rigtigt kommer på banen, og det gjorde, at jeg var ved at miste interessen, inden vi var kommet i gang. Jeg ikke helt klar på, hvad formålet med de essayistiske fortællinger om en kats liv, en ex-kærestes klimaforskrækkelse, og et fyldigt referat af en krimi skulle, det virkede lidt påklistret og kunne sagtens gøre sig i en bog for sig selv.

Selvom jeg synes, der kunne være blevet strammet lidt mere op, så er det helt klart en anbefalelsesværdig bog, som tør tale om et emne, som ofte bliver behandlet med fløjlshandsker, fordi det er så svært. Her kommer der en stemme i debatten, også kan man jo vælge at være enig eller uenig, men anderledes synspunkter end ens egne er altid velkomne.

Sigrid Nunez, Hvad du går igennem, oversat af Birgitte Langsted, Café Monde, 2024, 218 sider.

Der er lukket for kommentarer.