// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Julie Sten-Knudsen: Sang for brummere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Essays

Julie Sten-Knudsen: Sang for brummere

Skrevet af den 28. marts 2024 – 05:28Ingen kommentarer

Sang for brummere ‚Äď det er simpelthen en sk√łn titel Julie Sten-Knudsen har valgt til sin essaysamling. Ordene indrammer lige pr√¶cis, hvad hendes samling g√•r ud p√•, netop at sige det, hun har p√• hjertet med den stemme, som hun nu har. Samlingen best√•r af 9 meget forskellige essays b√•de i emne og l√¶ngde, men alle rummer de en l√¶ngsel efter at h√łre til et sted, at finde sit st√•sted, at finde sin platform, hvor man kan f√• lov til at ‚Äôsynge‚Äô ud fra.

Samlingen begynder med et langt √•bent brev til en tidligere behandler, og dermed taler hun lige pr√¶cis ind i en tid, hvor diagnoser, mistrivsel og psykiske lidelser fylder meget i den offentlige debat. Vi f√•r en meget r√łrende beskrivelse af, hvordan det er at v√¶re syg, hvad det kr√¶ver af den syge, men ogs√• den syges omgivelser. Det er h√•rd kost for alle involverede, og det er hjertesk√¶rende at l√¶se, hvordan man som syg, kan kostes rundt i et system af meget forskellige behandlere, hvor det kan v√¶re sv√¶rt at finde den behandling, som virker for en selv, for hvad skal man tro p√•?

Alle essays rummer denne trang til at forandring med m√•let om at finde sin kerne. ‚ÄĚJeg har iv√¶rksat noget der begynder at ligne et tr√¶ningsprogram med det form√•l at overvinde mig selv fysisk og psykisk. Alt muligt jeg ikke kan, vil jeg kunne. Alt muligt jeg ikke t√łr, vil jeg turde. Jeg vinterbader. Jeg g√•r til Sang for brummere. Jeg melder mig til tennis.‚ÄĚ Det er s√• befriende nogle ord, for hvor k√¶mper vi mennesker med at finde den rette hylde, finde vores space, d√©r hvor vi kan h√łre til.

Og hun melder sig til tennis, og vi f√•r fort√¶llingen om, hvordan man kan blive helt besat af noget, ogs√• selvom man ikke er god til det, hvordan mange, inklusive tr√¶neren, fors√łger at f√• hende til at stoppe. Vi f√•r essayet om, hvordan hun, da hun er syg ligger og binger L√łvens hule, og det bevirker, at hun sl√•r op med de sociale medier.

Vi er med, da flytningen går til Berlin, hvor der fyres med kul, og pengene er så små, at der ikke er nok til et ordentligt måltid mad. På den hårde måde finder hun ud af, hvad kål kan bruges til, og hvad det absolut ikke kan bruges til.

Det er en vigtig, og godt skrevet essaysamling Julie Sten-Knudsen har begået. Hun spidder samfundet og dets normer, samtidig med at hun godt ved, at hun er del deraf, Рmen hun får lov til at brumme lidt! Sang for brummere får mine varmeste anbefalinger, og var du ung i slut 90’erne og start 00’erne, så kan du helt sikkert også nikke genkendende til det tidsbillede, der tegnes.

Julie Sten-Knudsen, Sang for brummere, Gutkind, 2024, 203 sider.

Der er lukket for kommentarer.