// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bjørn Rasmussen: Fiskesonetterne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Bjørn Rasmussen: Fiskesonetterne

Skrevet af den 30. december 2023 – 05:20Ingen kommentarer

Bjørn Rasmussens ’Fiskesonetterne’ er en poetisk hyldest til den usædvanlige kærlighed mellem mennesker og deres trofaste firbenede venner. Med samme rytme som tidligere litterære værker såsom Inger Christensens ’Sommerfugledalen’, og sangen ’Vi mødtes i sne’ i Stine Pilgaards ’Meter i Sekundet’ omslutter denne digtsamling læseren med en næsten sangbar kvalitet, der gør læsningen til en melodisk oplevelse.

Digtene skildrer en dyb forbindelse mellem menneske og hund og bringer læseren ind i hundeejernes intime verden, i dette tilfælde forfatternes forhold til sin hund, Fiske. Det er en fortælling om den særlige trøst, selskab og kærlighed, som hunde bringer ind i menneskers liv, særligt i ensomme stunder. Gennem disse sonetter udforsker Rasmussen også det hjerteknugende tema om tabet af en hund, og den sorg der følger med, når man må sige farvel til ens elskede firbenede følgesvend.

Som en ikke-hundeejer, der ved et tilfælde lander i hundekupeen i toget på vej hjem fra Stockholm da jeg påbegynder læsningen, får man et forunderligt indblik i det dybe bånd, der eksisterer mellem hunde og deres ejere. Dette nærvær mellem mennesker og deres kæledyr er noget, der kan være svært at forstå, medmindre man selv har oplevet det.

Rasmussens smukke sprog fører læseren gennem disse sonetter med en dybde og en følsomhed, der adskiller sig fra hans tidligere mere kontroversielle værk ’Kroppen er det elastiske hylder, som omgiver hele legemet’. Mens hans tidligere digtsamlinger kan have haft et mere konfronterende sprog, formår ’Fiskesonetterne’ at røre ved noget mere universelt og nært ved at skildre kærligheden til en hund.

Selvom ’Fiskesonetterne’ uden tvivl kan værdsættes af enhver med en forkærlighed for det danske sprog, er det tydeligt, at denne digtsamling vil resonere særligt dybt hos dem, der har haft et særligt bånd med en hund. Det er en hyldest til denne unikke relation, der taler direkte til hjertet hos hundeejere og fremhæver den uudsigelige kærlighed mellem menneske og dets pelsede følgesvend.

Bjørn Rasmussen: Fiskesonetterne, Gyldendal, 34 sider, november 2023

Der er lukket for kommentarer.