// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tomas Lagermand Lundme: De vindfølsomme
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tomas Lagermand Lundme: De vindfølsomme

Skrevet af den 28. november 2023 – 05:55Ingen kommentarer

“Wolf har skiftet underbukser. Ursula har overvejet det. Altså at skifte sine egne. Hun gider bare ikke rejse sig op. Ikke nu.”

Tja, det er åbningsscenen! Velkommen til Schwarzwald i Tyskland.

Her møder du Ursula og Wolf på en campingplads i december. Forteltene er vindfølsomme, det samme er de beboere, der vælger at være fastlæggere i december. Ursula og Wolf er i “deres næstbedste alder” (hvad dét så end er, mit bud: slut halvtredser, start tredser). Ursula drikker kirsebærvin, spiller yatzi og hendes yndlingsmad er buffet. Wolf ved jeg lidt mindre om, men han har en rød trøje og en dag er han væk.

På bagsiden af romanen står der, at det er når det sner, tingene sker. Og det begynder naturligvis at sne. Spørgsmålet er, hvad det er, der sker? Der sker lidt af hvert og ikke ret meget. Der dukker en pige op, en pige med store mørke øjne, midt der på campingpladsen. Og hvad er det nu for noget? Det tænkte jeg meget over. Og det er en af bogens styrker. Den er nem at læse, men man skal selv tænke og fundere lidt for at hitte ud af, hvad der er på spil.

Den anden helt store styrke ved bogen er sproget, som er legende og finurligt. Total optur! Og så er der en del referencer til andre tekster og sangtekster flettet ind i teksten, af og til med et twist.

Hvornår handlingen foregår er lidt uklart for mig. Engang efter murens fald, men hvor længe efter er jeg usikker på. Der er mange referencer til 80´erne som for eksempel Kim Wilde, men om det blot betyder, at Ursula og Wolf sidder fast i fortiden, står hen i det uvisse. Måske betyder det i virkeligheden ikke helt så meget, hvor og hvornår det finder sted.

Alt i alt er De vindfølsomme en ret fin roman om at være menneske på en campingplads i Tyskland i december. En roman om at være usikker på livet og på kærligheden. På relationen til andre mennesker. På sig selv. Selvom usikkerheden lurer, er der en lun og rar grundtone og romanen slutter juleaften. Bør læses i december – glædelig jul!

Tomas Lagermand Lundme har i sit forfatterskab kredset om køn, seksualitet, parforhold og hatecrime i både romaner, tegneserier og digte. Han debuterede i 1998 med romanen Forhud, har udgivet over 50 værker til både børn og voksne og vundet Undervisningsministeriets Skriverpris og Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Han er uddannet fra Gøglerskolen, Forfatterskolen og Det kongelige Danske Kunstakademi. Han arbejder både som forfatter, dramatiker, billedkunster og manuskriptforfatter.

Læs anmeldelser af andre af Tomas Lagermand Lundmes udgivelser her.

Og læs anmeldelse af andre campingpladsromaner her:
Hedebølge
Rende og hønse
Halvfems huller i himlen

Tomas Lagermand Lundme, De vindfølsomme, November 2023, 132 sider, Jensen & Dalgaard.

Der er lukket for kommentarer.