// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kim Fupz Aakeson: Fupz’ke lignelser
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » B√łrnebog

Kim Fupz Aakeson: Fupz’ke lignelser

Skrevet af den 8. november 2023 – 05:43Ingen kommentarer

Kim Fupz Aakeson kan noget med ord og vendinger, samtidig med at han twister opfattelserne af verdens gang således, at man sidder med et lille smil om munden. Og hans nye gendigtninger af tre bibelske lignelser er ikke nogen undtagelse. Udgangspunktet er taget i den verden, som vi kender så godt, den bibelske historie sætter rammen for fortællingen, og så kommer der fart over feltet og en god, ofte humoristisk fortælling opstår.

De tre lignelser, han har kastet sig over denne gang, er, Lignelsen om arbejderne i ving√•rden, Den g√¶ldbundne tjener og Det vildfarne f√•r, og i b√łrneh√łjde f√•r han fint fortolket, hvad de lignelser hver is√¶r vil. Jeg tror, de fleste b√łrn og for√¶ldre kan s√¶tte sig ind i situationen, da skolel√¶rerinden Vibeke p√• en museumstur mister et barn, hvordan er det at v√¶re v√¶k ogs√• heldigvis blive fundet igen. Jonnas jordb√¶r prikker til vores misundelse og retf√¶rdighedssans, og forargelsen vil sikkert ingen ende tage, n√•r det g√•r op for l√¶seren, at taxichauff√łren, som har l√•nt masser af penge af l√•nehajen og f√•et dem eftergivet, ikke vil eftergive naboen det lille bel√łb, som han l√•nte til pizza.

De tre Fupz‚Äôke lignelser er fine, men hvor han med de foreg√•ende tre form√•ede at ramme en st√łrre skarre af l√¶sere / lyttere, s√• er disse fortalt i et sprog, som synes prim√¶rt henvendt til b√łrnehave -og indskolingsb√łrn, og det syntes jeg er lidt √¶rgerligt. Styrken ved de tidligere var, at selvom det var b√łrneb√łger, s√• var tonen deri alligevel mere voksen, og udsagnene havde flere lag og mere dybde.

Lillian Br√łgger er illustrator, og hendes streg kendes fra mange udgivelser, og jeg tror, det er lidt smag og behag, om man bryder sig om den?

Jeg er sikker p√•, at de Fupzke lignelser nok skal blive l√¶st og fortalt rundt om i det ganske land, om det s√• er i hjemmet, i b√łrnehaven, i skolen ¬†eller i kirken, for det er eksistentielle temaer, som tages op og fort√¶lles deri, og der l√¶gges dermed ogs√• op til en snak derom efter endt l√¶sning.

Kim Fupz Aakeson; Fupz‚Äôke lignelser; Jonnas jordb√¶r; L√•nehajen; Og s√• var Malte v√¶k; illustreret af Lillian Br√łgger; Bibelselskabet; 2023.

Der er lukket for kommentarer.