// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Alex Schulman: Skynd dig at elske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alex Schulman: Skynd dig at elske

Skrevet af den 30. november 2023 – 05:59Ingen kommentarer

Skynd dig at elske! Hvilken helt igennem eminent titel til en roman, som netop beskriver k√¶rligheden til en far og samtidig den smerte, der ligger i at skulle sige farvel til ham. Hele romanen igennem kredser forfatter omkring det faktum, at vi er i livet p√• l√•nt tid, og at vi nogle gange s√¶ttes ind i forhold, som vi godt kunne have √łnsket os anderledes. For forfatteren er det en smerte og et tab, at han har en ‚Äôgammel‚Äô far, for det betyder, at der er ting, som ikke kan n√•s. Ting de ikke kan opleve og g√łre sammen, da tiden l√łber ud for dem, s√• derfor er opfordringen: Skynd dig at elske!

Alex Schulman mister sin far, da han er 27 √•r, og da det sker, v√¶lger han at lukke ned. Han v√¶lger, at han ikke vil s√łrge. P√• mange m√•der vil det v√¶re et nederlag for ham at s√łrge, som han skriver; ‚ÄĚFire i familien Schulman havde netop begravet den femte. Lyden af min mor som t√¶ndte en cigaret. En f√łlelse af triumf over ikke at v√¶re brudt sammen.‚ÄĚ

Men det var m√•ske ikke den rigtige beslutning fra hans side, og √•r efter faderens d√łd hj√¶lper en psykolog ham med at f√• √•bnet for det hjertekammer, hvor hans far bor. Dertil √•bner Alex Schulman ogs√• faderens fysiske arkivskabe, hvori der synes at ligge mange ligegyldigheder, for eksempel sedler om vejr og vind, kogetid p√• √¶g, men ogs√• resultatlisten for den √•rlige Coca-Cola Cup. Alt i alt arkivskabe som vidner om levet liv med de opture og nedture, det har budt p√•, men hvor k√¶rligheden ogs√• oser ud af. Alex Schulman n√•r til den erkendelse, at selv om det er h√•rdt at blive konfronteret med alle minderne, s√• er det samtidigt lindrende. Man m√• godt bryde sammen, man m√• godt m√¶rke, at det g√łr ondt, at det river i en. Han finder ud af, at triumfen m√•ske ligger i at bryde sammen og ikke i at blive kold. ‚ÄĚDet tog mig fem √•r at indse, at den sande triumf faktisk ligger i at g√łre det (netop bryde sammen).‚ÄĚ

Skynd dig at elske er en rigtig god roman. Nok er det autofiktion, men den er velkomponeret hele vejen igennem, og som l√¶ser kan man sagtens spejle sig i hans beskrivelser af at v√¶re efterladt. Han form√•r nemlig at s√¶tte ord p√• meget af det, som vi helst ikke vil erkende, f√łlelser som vi m√•ske er lidt flove over eller ikke vil st√• ved. Skynd dig at elske er Alex Schulmans f√łrste roman, men den er f√łrst nu udkommet p√• dansk, og n√•r man med stor begejstring har l√¶st hele hans forfatterskab, s√• har det v√¶ret givende at f√• denne lille bid med ogs√•, og man kan godt se, at de andre b√łger er skrevet ovenp√• denne. Jeg er fan, og jeg anbefaler varmt Skynd dig at elske.

Alex Schulmans andre romaner er tidligere anmeldt her.

Alex Schulman, Skynd dig at elske, oversat af Charlotte Glahn, Lindhardt og Ringhof, 2023, 297 sider.

Der er lukket for kommentarer.