// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alex Schulman: Skynd dig at elske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alex Schulman: Skynd dig at elske

Skrevet af den 30. november 2023 – 05:59Ingen kommentarer

Skynd dig at elske! Hvilken helt igennem eminent titel til en roman, som netop beskriver kærligheden til en far og samtidig den smerte, der ligger i at skulle sige farvel til ham. Hele romanen igennem kredser forfatter omkring det faktum, at vi er i livet på lånt tid, og at vi nogle gange sættes ind i forhold, som vi godt kunne have ønsket os anderledes. For forfatteren er det en smerte og et tab, at han har en ’gammel’ far, for det betyder, at der er ting, som ikke kan nås. Ting de ikke kan opleve og gøre sammen, da tiden løber ud for dem, så derfor er opfordringen: Skynd dig at elske!

Alex Schulman mister sin far, da han er 27 år, og da det sker, vælger han at lukke ned. Han vælger, at han ikke vil sørge. På mange måder vil det være et nederlag for ham at sørge, som han skriver; ”Fire i familien Schulman havde netop begravet den femte. Lyden af min mor som tændte en cigaret. En følelse af triumf over ikke at være brudt sammen.”

Men det var måske ikke den rigtige beslutning fra hans side, og år efter faderens død hjælper en psykolog ham med at få åbnet for det hjertekammer, hvor hans far bor. Dertil åbner Alex Schulman også faderens fysiske arkivskabe, hvori der synes at ligge mange ligegyldigheder, for eksempel sedler om vejr og vind, kogetid på æg, men også resultatlisten for den årlige Coca-Cola Cup. Alt i alt arkivskabe som vidner om levet liv med de opture og nedture, det har budt på, men hvor kærligheden også oser ud af. Alex Schulman når til den erkendelse, at selv om det er hårdt at blive konfronteret med alle minderne, så er det samtidigt lindrende. Man må godt bryde sammen, man må godt mærke, at det gør ondt, at det river i en. Han finder ud af, at triumfen måske ligger i at bryde sammen og ikke i at blive kold. ”Det tog mig fem år at indse, at den sande triumf faktisk ligger i at gøre det (netop bryde sammen).”

Skynd dig at elske er en rigtig god roman. Nok er det autofiktion, men den er velkomponeret hele vejen igennem, og som læser kan man sagtens spejle sig i hans beskrivelser af at være efterladt. Han formår nemlig at sætte ord på meget af det, som vi helst ikke vil erkende, følelser som vi måske er lidt flove over eller ikke vil stå ved. Skynd dig at elske er Alex Schulmans første roman, men den er først nu udkommet på dansk, og når man med stor begejstring har læst hele hans forfatterskab, så har det været givende at få denne lille bid med også, og man kan godt se, at de andre bøger er skrevet ovenpå denne. Jeg er fan, og jeg anbefaler varmt Skynd dig at elske.

Alex Schulmans andre romaner er tidligere anmeldt her.

Alex Schulman, Skynd dig at elske, oversat af Charlotte Glahn, Lindhardt og Ringhof, 2023, 297 sider.

Der er lukket for kommentarer.