// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Trude Teige: Kristiane
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Trude Teige: Kristiane

Skrevet af den 6. november 2023 – 05:06Ingen kommentarer

Kristiane, hun er en sej kvinde, men også en kvinde man kan slå sig på.

Vi er tilbage i 1800-tallets Norge i et lille kystsamfund, hvor man lever med og mod naturens kr√¶fter og luner. Hvor der skal arbejdes og fiskes for f√łden, og hvor m√¶ndene dominerer samfundet.

Kristiane er datter af en af bygdens lodser, og hun har lovet sin far, at erhvervet bliver i sl√¶gten, dog kan hun ikke selv p√•tage sig opgave, da hun jo er kvinde. S√• da hendes mand Anders drukner, st√•r hun i et stort dilemma. Hun kan gifte sig med en, som kan best√• lodseksamen og dermed f√łre erhvervet videre, eller hun kan forblive enke og bryde l√łftet, hun havde givet til sin far. Men kan og skal man gifte sig, bare fordi det er n√łdvendigt og kl√łgtigt? Hvad med k√¶rligheden, beg√¶ret og lidenskaben?

Kristiane gifter sig med barndomsvennen Lars, og vi f√łlger hende nu i de op – og nedture, som hendes liv kommer til at rumme. Vi er med hende i √Ölesund, hvor hun introduceres til det lidt mere finkulturelle og musikken i klubberne, et byliv hvor forelskelsen, lasterne og beg√¶ret lurer om hvert et gadehj√łrne. Vi f√łlger hende i kampen for at holde sammen p√• familien, f√łler med hende, n√•r hun oplever, hvor sv√¶rt det kan v√¶re at lade sine egen b√łrn g√• deres veje, og dermed v√¶re tvunget til at g√• p√• kompromis med egne v√¶rdier og normer. Vi oplever gennem Kristiane, hvordan musik kan tryllebinde og forf√łre. Vi oplever en kvinde, som k√¶mper en kamp for dem, hun har k√¶r, men ogs√• hvordan hun k√¶mper med sit sind, sin retf√¶rdighedssans og sit beg√¶r.

Kristiane rummer Trude Teiges debutroman Havets synger og efterf√łlgeren dertil At l√¶ne sig mod vinden, b√łgerne er inspireret af Trude Teiges tipoldemor, som netop levede i en norsk bygd, hvor hun ikke var bange for at sige sin mening. Jeg kendte bedst Trude Teige som krimiforfatter til serien om tv-journalisten Kajsa Coren, og var derfor sp√¶ndt p√• at l√¶se noget fra hende, som var i en helt anden genre, – men Kristiane skuffer ikke, det har v√¶ret et um√•deligt st√¶rkt, godt, udfordrende og kr√¶vende bekendtskab.

Så hvis man kan lide en godt skåret roman, er til slægtshistorie, kvindekamp og ulykkelig / lykkelig kærlighed, så får Kristiane mine varmeste anbefalinger.

Hvis du er interesseret i Trude Teiges forfatterskab, er alle hendes andre b√łger ogs√• anmeldt p√• bogblogger.dk, du kan finde dem her.

Trude Teige; Kristiane; oversat af Anne Matthiesen; alpha forlag; 2023; 418 sider.

Der er lukket for kommentarer.