// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Amina Elmi: Barbar
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Amina Elmi: Barbar

Skrevet af den 2. oktober 2023 – 05:01Ingen kommentarer

Jeg plejede at beundre folk, der var vokset op med flere kulturer. Men jeg har med tiden l√¶rt skyggesiden af aldrig rigtig at f√łle, at man h√łrer til nogle steder, og de identitetskonflikter som det skaber. Det s√¶tter Amina Elmi ord p√•, p√• smukkeste vis, uden at sige det for bogstaveligt og uden at sige for lidt.

Barbar er Amina Elmis debutdigtsamling, der tr√¶nger ind i hjertet af de komplekse identitetskonflikter, som en person med flere kulturelle r√łdder kan opleve. Elmi form√•r p√• smukkeste vis at beskrive de f√łlelser af sorg, savn, k√¶rlighed, fortvivlelse og vrede, som er hverdagskost for en somalier, der er opvokset i Danmark.

En markant kvalitet ved denne digtsamling er dens evne til at engagere l√¶seren dybt. Elmis ord form√•r at skabe et n√¶rv√¶r og en forbindelse til hovedpersonen i digtene, der g√łr det sv√¶rt at l√¶gge bogen fra sig. Hendes sprog er poetisk og smukt, og det flyder naturligt. Dette g√łr digtene b√•de smukke og smertefulde, idet de rummer dyb smerte og vrede.

Kulturelle referencer, som måske ikke er velkendte for alle læsere, beriger læseoplevelsen og understreger bogens formål med at give den somaliske kultur en stemme og plads i Danmark. Det viser også de udfordringer, der opstår, når man er præget af en kultur, som de fleste i Danmark ikke kender meget til.

I Barbar finder vi en subtil kritik af b√•de den somaliske og den danske kultur, og samtidig fremh√¶ver Elmi, hvor sv√¶rt det er at f√• de to kulturer til at sameksistere. Dette kritiske blik er skarpt og reflekteret og inviterer l√¶seren til at t√¶nke over de kompleksiteter, der opst√•r i m√łdet mellem forskellige kulturer, s√¶rligt n√•r den somaliste kultur ogs√• afspejler flugt, sorg og krig.

Digtsamlingen rummer mange f√łlelser, men gl√¶den er sv√¶r at spore. P√• trods af Elmis n√¶vnte apati i bogen, fornemmes en kraft og viljestyrke til at bryde tavsheden og tage sin plads, uden at bekymre sig om, hvad andre m√•tte t√¶nke. Dette skaber en umiddelbarhed i digtene, der g√łr dem b√•de smukke og r√• p√• samme tid.

Barbar inviterer l√¶serne til at lytte, forst√• og respektere de dybe betragtninger og f√łlelser, som Amina Elmi udtrykker. Den efterlader l√¶seren med en f√łlelse af ydmyghed og medf√łlelse, og den opfordrer os til at se verden gennem en anden persons √łjne. Digtsamlingen giver mig ogs√• lyst til at holde igen med min egen tolkning og oplevelse. Der er noget i den m√•de den er skrevet p√•, der siger: det handler ikke om dig, p√• en fin og ikke d√łmmende m√•de, og hvor jeg f√•r lyst til ikke at kommentere, men bare at lytte og lade Elmis betragtninger og digte v√¶re det der st√•r tilbage, i stedet for min egen analyse.

Dette er en bog, der ikke kun b√łr l√¶ses, men ogs√• reflekteres over, og den vil helt sikkert berige l√¶sernes litter√¶re horisont.

Barbar er i √łvrigt en digtsamling, som jeg tror fungerer godt som lydbog, da forfatteren selv l√¶ser op. Da jeg l√¶ste den, fik jeg en f√łlelse af, at den kunne fungere som spoken word. Der var noget over digtene og deres rytme, som gav mig lyst til at h√łre hende l√¶se dem op og jeg forestillede mig, at hun stod foran mig p√• en scene. M√•ske kunne de endda blive til et teaterstykke en dag.

Amina Elmi, Barbar, Gyldendal, 116 sider, udgivet august 2023

Der er lukket for kommentarer.