// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Constance Debré: Love Me Tender
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Constance Debré: Love Me Tender

Skrevet af den 19. august 2023 – 05:15Ingen kommentarer

Smertelig, oprørsk og rørende! Det er lige præcis, hvad Constance Debrés autofiktive roman er, og mere til. Det er en roman, man sluger, for den er i sit sprog og i sin tone meget insisterende, den kræver næsten, at man fortsætter sin læsning. Og det er hjerteskærende læsning, hvor man, som læser, bliver vidne til et levet liv på godt og ondt.

Constance Debré opgiver alt det konventionelle, et 20årigt ægteskab, et godt job som jurist, en skøn lejlighed midt i Paris, for at udleve en drøm om at blive forfatter, for at forfølge sit begær og leve i en frihed, som ikke synes at være til at finde indenfor de vante og forventelige familiemønstre i nutidens Frankrig. Hendes håb og drøm om et andet liv får dog voldsomme konsekvenser for hende selv og folk omkring hende.

Da eksmanden finder ud af, at hun er begyndt at se kvinder, bliver det startskuddet til en forfærdelig, absurd og umenneskelig strid om deres søn. Hun nægtes retten til at se ham, aftaler bliver brudt og løgne bliver fortalt. Ja, det når så vidt, at hun endda skal vurderes af en psykiater, – for er hun normal? Rapportens konklusion er tankevækkende: ”Der står, jeg er normal, på trods af min homoseksualitet.”

Stridigheder om forældremyndighed er aldrig rare at være vidne til, men det som Debré gennemlever er vildt og umenneskeligt, og det smerter et moderhjerte at læse, når hun skriver: ”Børn er det værste, man kan få, det er som et dødeligt sår, det er værre, end når ens forældre dør, kærligheden brister, jeg siger til hende, at det var godt, hun ikke fik nogen.” Og samtidig med at de ord rammer og gør ondt, så rummer de også umådelig meget kærlighed til den søn, som hun ikke må se. Og i alt dette spørger hun, er jeg så stadig en mor?

Love Me Tender er en vild roman, og jeg undres over, at vi lever i en verden, hvor der kan være så meget strid, uvidenhed, og frygt for dem, som vælger at leve et liv, som er anderledes end ens eget? Så vil du læse om frihed, seksualitet, moderskab, mod og en insisteren på at leve et frit liv med frie valg, så grib fat i Love Me Tender. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Constance Debré gæster dette års Louisiana Literature.

Constance Debré; Love Me Tender; oversat af Sofie Vestergaard Jørgensen; Vinter Forlag, 2023; 155 sider.

Der er lukket for kommentarer.