// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Mesa: Kærlighed af en slags
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sara Mesa: Kærlighed af en slags

Skrevet af den 24. juni 2023 – 05:20Ingen kommentarer

Bogens titel afspejler det ene emne, som den omhandler meget præcist. Kærlighedens modsætning, hadet, er det andet emne, som bogen omkranser, og hvor kort afstand der kan være mellem de to. Bogomslaget gør ikke meget væsen af sig, men når historien først kommer i gang, er man følelsesmæssigt tryllebundet, hvilket gør, at man forstår, hvorfor den blev kåret til årets bedste roman i flere spanske aviser i 2020.

Bogen handler om protagonisten, Nat, som vil begynde forfra og derfor drager mod en lille flække. Landsbyen, som hun intet tilhørsforhold har til, byder på alt andet end ro til sig selv, og en sexistisk udlejer, tvinger hende til at overveje en af byens beboeres tilbud, om at ”komme ind i en stund”, som betaling for at fikse det utætte loft, som udlejeren insisterer på, at hun blot er for sart til ikke at kunne leve med. Det udvikler sig til kærlighed af en slags, der er fyldt med lidenskab, distance, vrede, jalousi, smerte og uforståelighed.

Romanen har fået mærkatet me-too bog og med god grund. Den skildrer uden at sige for meget og uden at vi helt er inde i hovedet på protagonisten, køn og magt, og særligt den magt andre mennesker kan få lov til at have over en, og hvor meget de kan styre en, særlig når kærlighed af en slags er på spil. Både tyskeren, som hun indleder en relation til, og udlejeren frembringer en vrede og en frustration i Nat, som er så genkendelig, og samtidig frustrerende, fordi der intet er at stille op. Der findes ikke noget man kan gøre eller sige, andet end at prøve ikke at lade det påvirke en. Sara Mesa rammer så plet i nogle af de scenarier hun lader sig udspille, at man som læser sidder og mærker vreden og følelserne på egen krop.

Et eksempel på dette er, når Nat vil hævne sig ved ikke at besvare et opkald. Det føles først som en sejr, og senere spørger hun sig selv i hvilken kamp. I forholdet til tyskeren kommer Nat gang på gang til at føle sig lille, fordi der i den på en måde befriende og samtidig enorm frustrerende ærlighed fra tyskeren side, der for eksempel blankt erkender at han ikke har lagt mærke til hende og at det ikke er en Hollywood film hun er med i. Disse stikpiller, får Nat til at føle, at tyskeren ikke længere er den han var. Men det er mere hendes syn på ham, der har ændret sig, end det er ham.

Bogen skulle lige i gang, men derefter kunne jeg næste ikke lægge den fra mig igen, fordi den vækkede store, og vrede følelser, trods sin minimalistiske fortælling og på mange måder afstand til protagonistens indre håb, drømme og motivation. Mesa illustrer nogle sandheder om hvordan ikke indlysende ondskab og dårlige intentioner, kan ramme et menneske, hvilke konsekvenser det har ikke at kunne sætte grænser for sig selv og lade andre gøre som de vil, og hvor svært det samtidig er at sige fra.

Sara Mesa, Kærlighed af en slags, oversat af Rigmor Kappel Schmidt, Skjødt forlag, 132 sider, udgivet på dansk marts 2023

Der er lukket for kommentarer.