// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elina Backman: Alle kongens mænd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Elina Backman: Alle kongens mænd

Skrevet af den 13. august 2023 – 06:54Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Julie Gudmundsson fra Instagramprofilen @detbareboeger

Hvad er en god krimi for dig? Er det en bog du ikke kan lægge fra dig af ren og skær spænding? Er det en bog, hvor man kommer helt ind under huden på personerne? Eller er det noget helt tredje?

Saana er blevet fyret fra sit journalistjob og vælger at flytte hjem til sin moster i Hartola (Finland) – en lille by på landet, hvor alle kender alle og følger med i hinandens liv.

Saana bliver dog hurtig rastløs i den lille søvnige by og beslutter sig for at undersøge en gammel uopklaret sag om en druknet ung pige fra byen. Sagen er omgivet af mystik og sladderen i byen går lystigt – var det et uheld eller blev pigen i virkeligheden myrdet? Saana kaster sig ud i en intens jagt på informationerne om den druknede pige – men ikke alle i den lille by synes, det er en god idé, at Saana tager sagen op igen.

I Helsinki arbejder politikommissæren Jan på at opklare et mord på en succesfuld reklamemand, som har fået brændt en kongekrone på sin krop. Sammen med kollegaen Heidi sætter han alt til side for at opklare sagen. Da der pludselig dukker endnu et lig op med et identisk brændemærke, frygter de, at en seriemorder er løs i Helsinki.

Saana og Jans veje krydses og sød musik opstår, selv om de har travlt med hver sin mordsag og Jan i øvrigt er i dyb sorg over udsigten til at miste sin terminalt syge mor.
Kan Saana og Jan hjælpe hinanden i opklaringsarbejdet? Kan sagerne hænge sammen? Eller er det blot tilfældigheder der er på spil?

Tilbage til hvad der er en god krimi. For mig er det en bog, jeg ikke kan lægge fra mig, fordi jeg føler, at morderen puster mig lige i nakken og jeg MÅ vide, hvad der sker. Jeg synes “Alle kongens mænd” var lige lovlig længe om at komme i gang, og den blev først rigtig spændende i den sidste tredjedel af bogen. Jeg synes også, man kommer tæt på Saana og Jans personligheder i de 440 tætskrevne sider, men det var en anelse for langt efter min mening og der kunne snildt være skåret 100 siders hverdagsbeskrivelser fra. Jeg kunne egentlig godt lide kærlighedshistorien mellem Saana og Jan, men den kom i mine øjne til at fylde for meget og tage fokus fra selve opklaringsarbejdet. Og så var der lige lovlig mange sammenfald mellem personerne – men det skal jeg ikke spoile her.

Læs den hvis du er til en krimi med kærlighed, landidyl og masser af hemmeligheder.
Læs den hvis du, som jeg, lige har været i Helsinki og synes, det er sjovt at genkende steder og læse finske navne som Saki, Lampi og Juha.

Elina Backman, Alle kongens mænd, Gyldendal, 448 sider, Maj 2023.

Der er lukket for kommentarer.