// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Giuliano da Empoli: Troldmanden fra Kreml
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Giuliano da Empoli: Troldmanden fra Kreml

Skrevet af den 18. juli 2023 – 06:45Ingen kommentarer

Velkommen i Putins rige med iskold manipulation og magtud√łvelse! Fortalt af den spindoktor og chefr√•dgiver, som var t√¶ttest p√• ham under hans opstigning til posten som enehersker i det gigantstore land. Det hele er set gennem Giuliano da Empolis √łjne og har naturligvis fiktionen som udgangspunkt. Men l√¶ser man omtaler og anmeldelser af bogen, er der god grund til at tro, at vi er meget t√¶t p√• virkeligheden.

Hovedperson hedder Vadim Baranov og han fort√¶ller i en monolog gennem en nats tid om sit liv og virke til en bes√łgende fra Vesten. Virkelighedens Baranov var Vladislav Surkov, der om nogen skabte det offentlige billede af den hidtil anonyme embedsmand Putin og katapulterede hans karriere, da Jeltsin trak sig tilbage. Surkov er forsvundet fuldst√¶ndig fra offentligheden efter sin pensionering for et par √•r siden, s√• der st√•r en del mystik om ham.

Vi f√łlger Baranov og Putin rundt i magtens korridorer fra slutningen af 1990‚Äôerne til angrebet p√• Krim i 2014. Det er bestemt ikke noget rart eller sympatisk billede, der fremmanes af Putin. Snarere tv√¶rtimod. Iskoldt magtmenneske med et vildt m√¶rkeligt og paranoidt syg p√• verden. Men der er ingen idyllisering af Vesten, som modpol til det kommunistiske Sovjetunionen, hvis kollaps var med til at bane vejen for Putin og de magtfulde oligarkers overtagelse af styret og erhvervslivet. S√• det er en nuanceret fort√¶lling, som prim√¶rt handler om magt, hvordan man f√•r den, og hvordan den ud√łves.

Det er sv√¶rt ikke at l√¶se bogen som faktuel historiebeskrivelse. Empoli er er professor i politik, har stiftet t√¶nketanke og selv arbejdet som politisk r√•dgiver. S√• han ved, hvad han har med at g√łre. Og fiktion og sandf√¶rdige begivenheder v√¶ves hele tiden sammen.

Er man bare en smule interesseret i politik, spin og hvad der foregår bag gardinerne i Moskva, så er ’Troldmanden fra Kreml’ en blændende oplevelse.

Giuliano da Empoli: ’Troldmanden fra Kreml’. Politikens Forlag, 276 sider. Oversat af Rasmus Stenfalk. Juni 2023

Der er lukket for kommentarer.