// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simon Holm Pedersen: Dødsmoden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Simon Holm Pedersen: Dødsmoden

Skrevet af den 21. maj 2023 – 06:19Ingen kommentarer

Bertil er 40 år, har forsøgt sig på universitetet, men har opgivet og er flyttet hjem til mor og far i Vestjylland. Her er han ganske dødsmoden. Han er klar til at sige farvel til livet og alle dets genvordigheder, og det skal ske med et brag. Han har købt et godt læs krysantemumbomber, og de skal fyres af i hønsehuset, så hans afgang fra livet kan ske med maner.

Men altså, det kræver en indsats at få det hele stablet på benene, og det med indsats er ikke lige Bertils stærke side. Han havner i aktivering som besøgsven hos Judith, en etbenet ældre dame, der er endnu mere bitter livstræt og morbid sarkastisk end Bertil – hvilket naturligt nok rummer en vis fascination for ham.

Bertil sætter sig faktisk for at hjælpe Judith med at tage afsked med knoglen fra hendes amputerede ben og sprede asken ud det helt rigtige sted. Det er grotesk og på sine steder fantastisk morsomt.

Simon Holm Pedersen skriver gnistrende skarpt og med sylespids humor, som her i beskrivelsen af Bertils far: ”Min far kunne sagtens for han var skindød det meste af tiden. Han fik noget statuarisk over sig, men det var en statue med bævrende næsefløje, en udelukkende trist skæbne, han havde valgt at feriere i, indtil den store rejse i det dunkle hinsides, der havde paladsinteriør og muligvis en kinabuffet. Nogle tog til Kos for at fordrive ventetiden, men far tog til sofaen”.

Den slags iagttagelser er spredt gavmildt rundt i bogen. Så stig ombord og bliv kongelig underholdt i denne sorte komedie af en roman.

Simon Holm Pedersen. Dødsmoden. Gyldendal. 234 sider. April 2023

Der er lukket for kommentarer.