// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anna Rieder og Birgit Bundesen: Smerte-hjerte – Kontinuitetsnotat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Anna Rieder og Birgit Bundesen: Smerte-hjerte – Kontinuitetsnotat

Skrevet af den 22. juni 2023 – 06:10Ingen kommentarer

Psykiatrien skildres p√• forskellige m√•der i flere nyere danske v√¶rker. Men der er noget helt s√¶rligt ved opbygningen af Smerte-hjerte, hvor skrift fra patient og behandler skildrer afstand derimellem og st√•r i skarp kontrast til hinanden og samtidig m√łdes i skriftens rum.

Her virker Birgits l√¶gelige journal lige s√• langt fra virkeligheden, som patienten Annas tekster. Der er noget s√¶rligt ved litteraturen som t√•ler, omfavner, im√łdekommer og velkommer det psykisk syge sind. Her forvandles de ‚Äėunormale‚Äô tanker til kunst og indsigter. Her f√•r de plads til at vise deres v√¶rd, omend de er beviset p√• nogens smerte i verden.

I Smerte-Hjerte f√•r vi indsigt i en behandler og en patients forhold og f√łlelser gennem litteraturen. Selvom relationen eksisterer p√• grund af Annas sygdom, s√• er Birgits tanker og f√łlelser lige s√• meget i spil. Vi f√•r indsigt i udfordringerne ved at v√¶re behandler, og √łnsket om at kunne tilg√• andres bevidsthed, fordi symptomer kun eksisterer, n√•r vi siger dem h√łjt. Birgit beskriver kunsten i at finde balancen for den rette dosis empati, n√•r hun ‚Äôknapper sin indre kittel‚Äô, i den ulighed, der betinger deres relation.

I starten er Birgit fremmedgjort i sine l√¶gelige journaler. Men Birgit tr√¶der ud af sin l√¶gefremmedhed og overf√łrer den til det sprog Anna taler, litteraturens sprog. Det medf√łrer sproglige genistreger, malede billeder og sammenligninger, der s√¶tter sig i en fra b√•de Anna og Birgit, for eksempel n√•r Birgit kalder Anna for ‚Äôsk√łr som porcel√¶n, et por√łst materiale‚Äô.

Smerte-hjerte er et tydeligt bevis p√•, hvordan kunsten opst√•r i smerte og i modgang, og det s√¶rlige potentiale skriften har, for at f√• tankerne ud af hovedet, samtidig med at den skildrer, hvordan unikke oplevelser for en patient, bliver kalibreret af faglige briller, hvor statistikker og samtaler med afd√łde patienter er en del af regnestykket i arbejdet med ikke at overse noget og ikke lade empatien f√• overbalance.

Smerte-hjerte er en ny m√•de at f√• indsigt i psykiatrien og skildrer den smerte, som vi som samfund, bliver n√łdt til at koncentrere os mere om, hvis vi vil g√łre en forskel for livskvaliteten af vores levede liv.

Anna Reider, Birgit Bundesen, Smerte-hjerte – Kontinuitetsnotat, Gyldendal, 129 sider, Marts 2023

Der er lukket for kommentarer.