// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ida Jessen: Bibelen genfortalt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fort√¶llinger

Ida Jessen: Bibelen genfortalt

Skrevet af den 23. april 2023 – 06:43Ingen kommentarer

Det kan v√¶re noget af en mundfuld at l√¶se hele Bibelen, der er mange sider, mange ord og ikke n√łdvendigvis en historie, som bare s√•dan lige h√¶nger sammen, da Bibelen er sammensat af 66 forskellige skrifter, som ikke alle rummer et narrativ.

Med Ida Jessen fine udgivelse Bibelen genfortalt har man nu en god mulighed for og anledning til at l√¶se Bibelen fra ende til anden som en fortl√łbende historie. Det er selvf√łlgelig et greb, hun l√¶gger ned over teksterne, og derved kommer hun ogs√• til at tolke, men det virker, og man er godt underholdt, n√•r man sidder i sofaen og l√¶ser en af verdens √¶ldste b√łger.

Forlægget for hendes nye udgivelse er hendes vellykkede Bibelhistorier fra 2016, som Hanne Bartholin illustrerede meget smukt. Med den nye udgivelse har fokus været på den unge og voksne læser, som netop skulle kunne tage Bibelen ned fra hylden, som var den en anden roman og sidde med den i sofaen og få de bibelske kernefortællingerne fortalt.

Bibelen genfortalt falder i 29 kapitler, hvor der er hentet 14 historier fra Det gamle Testamente og 15 historier fra Det nye Testamente, s√•ledes at vi kommer igennem de kendte historier, men Ida Jessen form√•r at s√¶tte dem ind i en ramme, s√• Bibelen genfortalt st√•r som en helhed. Man l√¶ser en helst√łbt og sammenh√¶ngende historie, fra skabelse, syndefald, kong David, Job og Jesu f√łdsel, liv, d√łd og opstandelse, og det er virkelig vellykket.

Forfatteren har brugt det greb at udfylde nogle af de huller, som den autoriserede Bibel har, og s√• har hun fyldt dem med undren, nysgerrighed og psykologiske overvejelser, og det virker godt, for som l√¶ser bliver man inddraget i fort√¶llingen. Hun har fors√łgt at fort√¶lle historien ud fra Guds synspunkt i GT ved at g√łre ham til hovedperson, og i NT overlades hovedpersonv√¶rdigheden til Guds s√łn, Jesus. Hun skriver i et flot flydende sprog, som hiver en med ind i fort√¶llingen, s√•ledes at man helt glemmer, at det er de bibelske historier, man har med at g√łre.

S√• hvis ikke man orker at l√¶se hele Bibelen, eller hvis man er g√•et kold i fors√łget derp√•, s√• er Ida Jessen Bibelen genfortalt et godt sted at begynde, ogs√• kan man jo altid krydstjekke med den autoriserede udgave bagefter.

Ida Jessen; Bibelen genfortalt; Bibelselskabet; 2023; 256 sider.

Der er lukket for kommentarer.