// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ida Jessen: Bibelen genfortalt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger

Ida Jessen: Bibelen genfortalt

Skrevet af den 23. april 2023 – 06:43Ingen kommentarer

Det kan være noget af en mundfuld at læse hele Bibelen, der er mange sider, mange ord og ikke nødvendigvis en historie, som bare sådan lige hænger sammen, da Bibelen er sammensat af 66 forskellige skrifter, som ikke alle rummer et narrativ.

Med Ida Jessen fine udgivelse Bibelen genfortalt har man nu en god mulighed for og anledning til at læse Bibelen fra ende til anden som en fortløbende historie. Det er selvfølgelig et greb, hun lægger ned over teksterne, og derved kommer hun også til at tolke, men det virker, og man er godt underholdt, når man sidder i sofaen og læser en af verdens ældste bøger.

Forlægget for hendes nye udgivelse er hendes vellykkede Bibelhistorier fra 2016, som Hanne Bartholin illustrerede meget smukt. Med den nye udgivelse har fokus været på den unge og voksne læser, som netop skulle kunne tage Bibelen ned fra hylden, som var den en anden roman og sidde med den i sofaen og få de bibelske kernefortællingerne fortalt.

Bibelen genfortalt falder i 29 kapitler, hvor der er hentet 14 historier fra Det gamle Testamente og 15 historier fra Det nye Testamente, således at vi kommer igennem de kendte historier, men Ida Jessen formår at sætte dem ind i en ramme, så Bibelen genfortalt står som en helhed. Man læser en helstøbt og sammenhængende historie, fra skabelse, syndefald, kong David, Job og Jesu fødsel, liv, død og opstandelse, og det er virkelig vellykket.

Forfatteren har brugt det greb at udfylde nogle af de huller, som den autoriserede Bibel har, og så har hun fyldt dem med undren, nysgerrighed og psykologiske overvejelser, og det virker godt, for som læser bliver man inddraget i fortællingen. Hun har forsøgt at fortælle historien ud fra Guds synspunkt i GT ved at gøre ham til hovedperson, og i NT overlades hovedpersonværdigheden til Guds søn, Jesus. Hun skriver i et flot flydende sprog, som hiver en med ind i fortællingen, således at man helt glemmer, at det er de bibelske historier, man har med at gøre.

Så hvis ikke man orker at læse hele Bibelen, eller hvis man er gået kold i forsøget derpå, så er Ida Jessen Bibelen genfortalt et godt sted at begynde, også kan man jo altid krydstjekke med den autoriserede udgave bagefter.

Ida Jessen; Bibelen genfortalt; Bibelselskabet; 2023; 256 sider.

Der er lukket for kommentarer.