// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dolores Reyeas: JordSpiser
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Dolores Reyeas: JordSpiser

Skrevet af den 28. juni 2023 – 05:26Ingen kommentarer

Jeg startede med at læse JordSpiser, da jeg for nyligt havde rejst i Argentina og var nysgerrig på, hvordan bogen skildrede me-too udfordringerne i landet. Da jeg sad og læste om pigen, som ved at spise den jord et offer har betrådt, får synske evner, poppede nyheden om varetægtsfængslingen af den mistænkte for kidnapningen af Filippa og drabet på Louise Meng op. Bogen fik dermed en ekstra aktualitet og krydsede landegrænser, ved at demonstrere en global samfundsudfordring.

I JordSpiser følger vi udviklingen af en piges liv fra hun på tragisk vis opdager sine evner i forbindelse med sin egen mors drab, til at være blevet en berygtet kvinde, som alle vil have hjælp af, til at opklare deres savnedes skæbne. Særlige kræfter kommer med en pris og protagonisten (uden navn) lever ikke et liv som de fleste, men har været isoleret fra et almindeligt liv uden skolegang og venner og er hele tiden vidne til tragedier og ondskab.

JordSpiser skildrer på sin særlige måde den vold og forbrydelse som hersker, ikke kun i Argentina, men som også er aktuel herhjemme. Og imens vi står og ser døden og ondskaben i øjnene, fortsætter livet, hvor kærlighed og banale omstændigheder står i stærk kontrast til de syn protagonisten får, når hun spiser af jorden. En kontrast som kan være svær at forholde sig til, ikke kun for protagonisten og for ofrene, men også for folk der arbejder i krigszoner og på sygehuse og dermed skal forholde sig til den lille afstand der er mellem liv og død,

Når det er sagt, så savnede jeg mere dybde. Bogen forblev ved protagonistens synske evne og hendes udfordringer med at leve et liv bestemt til at hjælpe andre ved at spise jord. Jeg savnede at den kommenterede mere på kvinders udsathed og den vold de bliver udsat for. Det kunne have været stærkt, hvis man med bogen også fik indblik i mordernes motiver og motivation. JordSpiser er spændende at læse, og man bladrer gerne videre, men da sidste side var læst, savnede jeg, at den trods de aktuelle omstændigheder, havde boret sig mere ind i mig, og givet nye perspektiver.

Dolores Reyes, JordSpiser, oversat af Malene Thorborg, Skjødt forlag, 175 sider, udgivet marts 2023

Der er lukket for kommentarer.