// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Elling: Fyrsterne af Finntjern
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lars Elling: Fyrsterne af Finntjern

Skrevet af den 9. juni 2023 – 06:17Ingen kommentarer

Kan to drenge overleve på egen hånd i Nordmarka i Norge? Det er spørgsmålet. – Og hvis svaret er ja, hvilke ar på sjælen kommer de så hjem med? I et svulmende, billedrigt og levende sprog, hvor man som læser bydes ind i fortællingen, og ser den udspille sig for sit indre, fortæller Lars Elling en vild, voldsom, barsk og overraskede fortælling om en familie fra Oslo, hvor oplevelser i barndommen stadig trækker skygger ind i nutiden.

Bedstefar Arnstein ligger for døden, og fra sit sygeleje begynder han at fortælle sit barnebarn Filip om sin barndom. Arnstein tager Filip med tilbage til 1914 lige før 1. Verdenskrigs udbrud, hvor han bor sammen med sin familie, Kejseren alias sin far, sin mor, lillebror Truls og den udviklingshæmmede bror, som de kalder Totem.

Filip er først ikke så interesseret i fortællingen, om de to brødre Arnstein og Truls’ overlevelsestur i Nordmarka. Men lidt efter lidt bliver Filip bidt af historien, og hver dag, når han kommer hjem fra skole, styrter han ind til ’den gamle’, for han begynder at se, hvordan der lægges til den familiehistorie, som han jo selv er en del af. Og måske kan mysteriet om, hvem der begyndte æblekrigen, og hvorfor de to brødre ikke længere taler sammen, til trods for at de bor side om side, også opklares?

Fyrsterne fra Finntjern er Lars Ellings første roman, og sikken en debut. Man får et meget flot indblik i, hvordan de to drenge har lært sig overlevelsesmekanismer, hvordan de fisker, jager, fanger fugle, tjener penge og er sammen i både varme og kulde.

Lars Elling er mest kendt som billedkunstner, og det at se og fortælle i billeder fornægter sig ej heller i Fyrsterne fra Finntjern, hvis naturbeskrivelser er formidable. Ja, bare romans første linje ”For døgnfluen tæller hvert sekund,” fik denne læser til at holde vejret, for der er så meget mere indhold i den nøgterne sætning, end at døgnfluen, som dens navn siger, ikke lever længe. I den sætning rummes hele tilværelsens eksistens. Hvilke valg gør vi igennem livet, og hvordan kommer de til at få betydning for vores og andres liv?

Lars Elling; Fyrsterne af Finntjern; oversat af Ellen Boen; Forlaget Grif; 2023; 384 sider.

Der er lukket for kommentarer.