// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bent Haller: Stuepigen og kranføreren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Bent Haller: Stuepigen og kranføreren

Skrevet af den 30. maj 2023 – 05:50Ingen kommentarer

Jeg elsker historiske romaner, der forener den gode fortælling med tidens gang og i Bent Hallers nye roman Stuepigen og Kranføreren ses et pragteksemplar indenfor denne genre.

Vi følger Børge med tilnavnet Kran, der er en tur på kirkegården for at sende en hilsen til sin afdøde kone, Tove. Han føler sig gammel og træt og er klar til at sige farvel til livet. Han trisser igennem byen og ned på havnen, som har været centrum i hans liv. Det var her det startede og det er her, det skal slutte. Med en god pibe tobak og rigeligt elefantøl ser han tilbage på sit liv i Frederikshavn.

Han voksede op på en landejendom som storebroderen overtager, så Børge cykler til Frederikshavn hvor han får job på havnen og et værelse i en kælder i en fin ejendom. Hans drøm er at blive kranfører på værftet og han arbejder målrettet mod den tjans.

I Frederikshavn møder han også Tove, som er stuepige i det fine hus og hun har en plan med Børge. Den involverer både arbejde for modstandsbevægelsen, men også lidt hygge i den smalle seng i Børges kammer.

Senere bliver de gift og stifter en familie og Tove følger godt med i udviklingen, bla igennem de dameblade som der skal være råd til i husholdningsbudgettet. Børge har lidt svært ved at følge med i Toves tempo, men han giver sig da ind i mellem, så der kan investeres i en radio og senere et tv m.m.

Toves humør går op og ned og Børge har for længst droppet at forstå hvad der sker. Han elsker Tove og synes jo, at de har det så godt. Men Tove synes, at Børge er for sløv og drikker for meget. Hendes drømme er store og ægteskabet er til tider temmelig stormfuldt.

Igennem historien om Børge og Tove, følger man også med i tidens gang og den udvikling der suser afsted om ørerne på Børge Kran. Det fungerer så godt og man kan se ham for sig, når han sukker og virkelig forsøger at forstå, hvad det er der sker omkring ham.

For Børge har det bedst i toppen af sin kran, på havnen. Det er ikke hvem som helst, der får lov til at styre den og de finder ingen bedre til det end Børge. At sidde der og kunne se ud over hele sin verden, det er der ikke meget der kan slå.

Stuepigen og kranføreren er en rørende og skøn bog om en tid, der for alvor er under forandring og om en kærlighedshistorie, der er alt andet end lige til.

Bent Haller, Stuepigen og kranføreren, 404 sider, april 2023, Lindhardt og Ringhof

Der er lukket for kommentarer.