// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gill Paul: Zarens datter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Gill Paul: Zarens datter

Skrevet af den 9. marts 2023 – 06:43Ingen kommentarer

Året er 1914, og vi befinder os på et lazaret i Rusland. Her ligger den sårede soldat Dimitrij, som bliver plejet af sygeplejersken Tatjana, som det viser sig, er zar Nikolaj den 2.s datter. Der er amoriner i luften, og de unge mennesker forelsker sig.

Da Dimitrij igen bliver sendt til fronten, lever deres forhold igennem de mange breve, de sender til hinanden. Deres forhåbning er, at de, så snart krigen er slut, kan blive gift. Krigen står desværre ikke lige foran sin afslutning, og da revolutionen ruller ind over landet, kommer zarfamilien i fangenskab og bliver dræbt. Dimitrij forsøger ad flere gange omgange at redde zarfamilien, men skæbnen spiller ham et pus og for selv at overleve må han flygte til Tyskland. Her bygger han stille og roligt en ny tilværelse op som forfatter, men den hedengangne forelskelse i Tatjana står ikke lige til at glemme, – blev hun dræbt, eller er hun derude et sted?

I 2016 finder den engelske Kitty Fisher ud af, at hendes mand er hende utro, og over hals og hoved flygter hun til USA. Hun har efter forældrenes død arvet en hytte i den amerikanske ødemark, og dette bliver stedet, hvor hun slikker sine sår. Her begynder hun at sætte hytten i stand, og i den forbindelse finder hun et juvelbesat smykke, som fører hende på sporet af en længst begravet familiehistorie.

Romanen er en rigtig, ’hvad nu hvis’ fortælling. Efter den blodige slagtning af zarfamilien i 1918, har der floreret mange historier og teorier om, at det ikke var alle medlemmer af familien, som døde, der er endda mennesker, som har udgivet sig for at være medlemmer af zarfamilien. Forfatteren tager fat i denne tese, og hun skriver sin roman ovenpå de historiske fakta om Romanoverne og officeren Dmitrij Malama. Hvad nu hvis medlemmer af zarfamilien havde overlevet, hvilket liv havde de så levet?

Siderne vendte næsten sig selv, og det var svært ikke at læse videre, for det er en velfortalt historie, som strutter af fortælleglæde, så hvis man kan lide historiske romaner med et tvist af romantik, og man er forfalden til historier af forfattere som Natasha Lester og Ken Follett, vil Zarens datter helt klart også være en god læseoplevelse.

Gill Paul; Zarens datter; Hr. Ferdinand; JP/Politikens Hus; oversat af Steffen Rayburn-Maarup; 2023; 423 sider.

Der er lukket for kommentarer.