// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Paul Auster: Nationens blod
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Essays

Paul Auster: Nationens blod

Skrevet af den 12. marts 2023 – 05:06Ingen kommentarer

Det virker helt surrealistisk, at cirka 40.000 mennesker hvert år bliver dræbt af skydevåben i USA. Det er massemord, drab, selvmord og vådeskud, der fælder alt for mange amerikanere hver dag.

Med cirka 400 millioner v√•ben i oml√łb er det m√•ske ikke s√• m√¶rkeligt, men hvorfor sker der s√• lidt for at begr√¶nse adgangen til skydev√•ben? Hvorfor har det ingen konsekvenser, at b√łrn og unge gang p√• gang nedskydes p√• skoler og i kirker? Og hvordan er v√•ben blevet s√• fastt√łmret en del af USA‚Äôs kultur og historie? Det giver Paul Auster et bud i sit essay ‚ÄôNationens blod‚Äô.

Et till√¶g til forfatningen er blevet fortolket i retning af, at alle amerikanere har en grundl√¶ggende ret til at b√¶re v√•ben. Sammen med nationens blodige og voldsomme historie med udryddelse af den originale befolkning, med revolution, borgerkrig, krig mellem racerne, krig i andre lande er der masser af grunde til at v√•ben er overalt. Der er den magtfulde v√•benlobby, National Rifle Association, der er Hollywoods omskrivning af historien i westernfilm, der forherligede de seje cowboys og deres revolvere og rifler. Paradoksalt nok er netop den periode en af de mere fredelige i historien, idet adgangen til v√•ben var langt mere reguleret end i dag. N√•r cowboyen kom ind fra pr√¶rien, deponerede han sine v√•ben, og fik dem f√łrst igen, n√•r han forlod byen, fort√¶ller Auster.

Et måske lidt overraskende aspekt er, at den sorte borgerrettighedsbevægelse har været medvirkende til den særdeles liberale våbenlovgivning. De Sorte Pantere kæmpede i slutningen af 60’erne imod den stramme våbenlovgivning i Californien. Loven krænkede deres ret til selvbeskyttelse.

Det argument er siden blevet helt centralt i v√•benlobbyens kamp mod lovgivning, der vil g√łre det sv√¶rere at f√• fat i v√•ben. Det er jo ikke v√•bnene, der dr√¶ber. Det er mennesker, der dr√¶ber, og de mennesker, som g√łr det, skal holdes nede – ved v√•benmagt, naturligvis.

Auster fors√łger at bevare en vis optimisme for fremtiden med et h√•b om bedre tider. Men n√•r man ser hans beskrivelse og analyse af, hvorfor skydev√•ben er s√• udbredt, b√•de rent fysisk, men ogs√• i den amerikanske selvforst√•else, er det sv√¶rt at se, hvordan det skulle kunne √¶ndre sig.

Paul Auster: Nationens blod. Fotografier af Spencer Ostrander. Lindhardt og Ringhof. 130 sider, oversat af Rasmus Hastrup. Februar 2023

Der er lukket for kommentarer.