// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Celeste Ng: De savnede hjerter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Celeste Ng: De savnede hjerter

Skrevet af den 2. marts 2023 – 06:37Ingen kommentarer

Pr√łv at forestille dig, at du skal leve up√•faldende i alt, hvad du g√łr. Ikke g√łre dig bem√¶rket, g√• i √©t med det hele og i det hele taget ikke v√¶kke nogen form for opm√¶rksomhed. Alene fordi den m√•de, du ser ud p√•, kan give dig problemer.

De savnede hjerter foreg√•r i USA. √ėkonomien har det ikke godt. Folk mister deres arbejde, priserne stiger, der er opt√łjer og uroligheder i gaderne. Men √łkonomerne kan ikke blive enige om √•rsagen til krisen. Men i en s√łgen efter nogen eller noget at skyde skylden p√•, peger pilen p√• Asien. For derude g√•r det godt. √ėkonomien buldrer derudaf, kineserne bliver rigere og rigere. Det m√• v√¶re deres skyld.

Og dermed peger pilen på alle med asiatisk udseende.

Det bliver startskuddet til loven PACT ‚Äď Preserving American Culture and Traditions. En lov, der anses som fornuftig nok af mange. De er tr√¶tte af krisen og √łnsker at beskytte sig mod trusler udefra. De fleste anser form√•let som nobelt ‚Äď alle antiamerikanske elementer skal undermineres. Det fremmede anses som en invasiv art, der m√• udryddes.

S√• m√łder vi 12-√•rige Bird Gardner. Han bor alene med sin far. PACT har haft store konsekvenser for deres familie. Birds mor er nemlig kinesisk-amerikansk og forlod familien, da Bird var 9 √•r. Hun har nemlig for flere √•r tilbage skrevet nogle digte, som if√łlge PACT er anti-amerikanske, og det har bragt deres f√¶lles familieliv i fare. B√łrn, der ‚ÄĚuds√¶ttes for uheldige p√•virkninger‚ÄĚ kan nemlig blive tvangsfjernet fra deres familie if√łlge PACT.

Bird forst√•r ikke helt √•rsagen til sin mors forsvinden og hans ulykkelige og frygtsomme far beder ham hele tiden om at passe p√•, v√¶re forsigtig, ikke g√łre sig bem√¶rket og ‚Äď endnu v√¶rre ‚Äď tage afstand fra sin mor og alt, hvad der har med hans kinesiske ophav at g√łre. Men hans asiatiske udseende kan de ikke g√łre noget ved.

Da Bird modtager et kryptisk brev med posten, v√¶lger han at lede efter sin mor og s√łge svar. Gennem hans s√łgen kommer vi med¬† p√• en ubegribelig og rystende, men desv√¶rre ikke s√¶rlig urealistisk, rejse, hvor racediskrimination, had, frygt og vold fylder, og hvor menneskers retssikkerhed ligger p√• et meget lille sted.

Celeste Ng har skrevet en uafrystelig roman. Læs læs læs.

Celeste Ng, De savnede hjerter, Politikens forlag, oversat af Lisbet Kjær Johansen, januar 2023, 298 sider.  

Der er lukket for kommentarer.