// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Celeste Ng: De savnede hjerter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Celeste Ng: De savnede hjerter

Skrevet af den 2. marts 2023 – 06:37Ingen kommentarer

Prøv at forestille dig, at du skal leve upåfaldende i alt, hvad du gør. Ikke gøre dig bemærket, gå i ét med det hele og i det hele taget ikke vække nogen form for opmærksomhed. Alene fordi den måde, du ser ud på, kan give dig problemer.

De savnede hjerter foregår i USA. Økonomien har det ikke godt. Folk mister deres arbejde, priserne stiger, der er optøjer og uroligheder i gaderne. Men økonomerne kan ikke blive enige om årsagen til krisen. Men i en søgen efter nogen eller noget at skyde skylden på, peger pilen på Asien. For derude går det godt. Økonomien buldrer derudaf, kineserne bliver rigere og rigere. Det må være deres skyld.

Og dermed peger pilen på alle med asiatisk udseende.

Det bliver startskuddet til loven PACT – Preserving American Culture and Traditions. En lov, der anses som fornuftig nok af mange. De er trætte af krisen og ønsker at beskytte sig mod trusler udefra. De fleste anser formålet som nobelt – alle antiamerikanske elementer skal undermineres. Det fremmede anses som en invasiv art, der må udryddes.

Så møder vi 12-årige Bird Gardner. Han bor alene med sin far. PACT har haft store konsekvenser for deres familie. Birds mor er nemlig kinesisk-amerikansk og forlod familien, da Bird var 9 år. Hun har nemlig for flere år tilbage skrevet nogle digte, som ifølge PACT er anti-amerikanske, og det har bragt deres fælles familieliv i fare. Børn, der ”udsættes for uheldige påvirkninger” kan nemlig blive tvangsfjernet fra deres familie ifølge PACT.

Bird forstår ikke helt årsagen til sin mors forsvinden og hans ulykkelige og frygtsomme far beder ham hele tiden om at passe på, være forsigtig, ikke gøre sig bemærket og – endnu værre – tage afstand fra sin mor og alt, hvad der har med hans kinesiske ophav at gøre. Men hans asiatiske udseende kan de ikke gøre noget ved.

Da Bird modtager et kryptisk brev med posten, vælger han at lede efter sin mor og søge svar. Gennem hans søgen kommer vi med  på en ubegribelig og rystende, men desværre ikke særlig urealistisk, rejse, hvor racediskrimination, had, frygt og vold fylder, og hvor menneskers retssikkerhed ligger på et meget lille sted.

Celeste Ng har skrevet en uafrystelig roman. Læs læs læs.

Celeste Ng, De savnede hjerter, Politikens forlag, oversat af Lisbet Kjær Johansen, januar 2023, 298 sider.  

Der er lukket for kommentarer.