// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Inghill Johansen: Dette er G
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Inghill Johansen: Dette er G

Skrevet af den 10. februar 2023 – 06:04Ingen kommentarer

Nogle gange kan man godt undre sig over, hvad der ligger til grund for nomineringer til forskellige litterære priser. Dette er G var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2022, men jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår grunden, måske jeg bare ikke har forstået bogen?

Dette er G, er en bog, som jeg har svært ved at kategorisere, og jeg har svært ved at beskrive, hvad dens ærinde er. Den er ligesom delt i to dele, en meget flot og lyrisk første del, hvor vi næsten på filosofisk vis kommer tættere på vores eksistens. Hvor der hele tiden kredses om, at man synker, men at det også gælder om at komme op igen. Også er der den anden del, som handler om hovedpersonenes sorgbearbejdelse, salg af familiegården og et forsøg på at finde sig selv, som er skrevet i et fint prosasprog. Det virker som om, der er tænkt mange tanker om, at få disse to dele til at hænge sammen, men jeg synes ikke helt, det lykkedes, og efter endt læsning sidder jeg tilbage og føler mig måske lidt snydt?!

Noget som også irriterede mig ved læsningen, var dette G. Hvad er det? Der bliver ikke brugt navne i bogen, sikkert for at neutralisere og gøre det hele mere almenmenneskeligt, men hvorfor lige G? Mine tanker gik henimod, at det måske er et forsøg på at beskrive gravity – tyngdekraften, da meget i bogen kredser om stedet, vi går ud fra. Man går op og ned, ikke ud og hen, og der er en eller anden kraft, som holder os fast. ”Nu handler det bare om at gå på en vej, først nedad og så op igen. For det er sådan, G’s bevægelse er, den trænger ind overalt, selv i den mindste sætning.” Der kredses om det at synke, at drukne, men at man skal komme op igen. Hovedpersonen arver et hus, forældre er døde, skal huset sælges, og skal man flytte? Eller skal man holde fast i noget, som var, men som ikke er mere?

Dette er G, er en finurlig bog, som det ikke helt er til at få hold på. Måske kunne den egne sig til en studiekreds, hvor man kan få talt de eksistentielle problematikker, som den berører, igennem? Jeg synes dog stadig, at bogen halter, og jeg synes ikke, den kommer i mål med sit forehavende.

Inghill Johansen; Dette er G, Skjødt Forlag, oversat af Tine Hovgaard Jørgensen, 164 sider, oktober 2022

 

 

Der er lukket for kommentarer.