// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Thomas Rydahl: Uniform
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Thomas Rydahl: Uniform

Skrevet af den 3. december 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Thomas Rydahl har h√łstet roser og fine priser for flere af sine romaner, og han skuffer p√• ingen m√•de med ‚ÄôUniform‚Äô. Han styrer sit plot med meget sikker h√•nd, der er masser af action, stemningsladede, socialrealistiske beskrivelser fra K√łbenhavn og omegn og et sammensat persongalleri.

I centrum for handlingen st√•r 23-√•rige Salma, der lever i en muslimsk familie med alt, hvad det indeb√¶rer af regler og skikke, som ikke altid er lige nemme for en ung kvinde. Men hun er pligtopfyldende, studerer til sosu og knokler p√• sin fars restaurant om aftenen ‚Äď s√• alt er som familien forventer. Lige indtil hendes veninde Eshal, der lever et noget mere udsv√¶vende liv end Salma, overfaldes og f√•r kastet √¶tsende syre i ansigtet.

Salmas personlighed er mere sammensat, end man lige skulle tro, og hun vil opklare forbrydelsen, koste hvad det vil. Om hun s√• skal lade sig optage p√• politiskolen og risikere at blive lagt for had i N√łrrebromilj√łet og i sin familie ‚Äď det skal ikke stoppe hende. Selvt√¶gt er heller ikke noget man n√łdvendigvis skal g√• af vejen for.

Salma f√•r hj√¶lp fra en lettere forhutlet gangster, Fuzzy, der avler honning p√• en lidt afsidesliggende g√•rd, og s√• arrangerer han r√łverier for en f√¶r√łsk forbryder. Det er spillehaller, det g√•r ud over, og i velplanlagte hold ups bliver de frar√łvet deres kontantbeholdninger. Men av, av, det viser sig, at der er forfalskede pengesedler i oml√łb, og alt tyder p√•, at der er en bandekrig under opsejling.
Salma og Fuzzys veje krydses, men et egentligt makkerpar bliver de ikke. Og det kl√¶der fort√¶llingen, da dermed kan k√łre flere parallelle handlinger med sp√¶ndingsopbygning og pirrende clifhangers.

Ud over at skabe en virkelig effektiv og stærk krimi, så formår Rydahl også at give et indblik i, hvad det vil sige at være ung dansk kvinde med indvandrerbaggrund og alle de dilemmaer og modsætninger, det rummer. Man må glæde sig til at blive endnu klogere og rigtig godt underholdt i seriens kommende to bind.

Thomas Rydahl; Uniform. Politikens Forlag. 416 sider. Oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.