// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Rydahl: Uniform
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Thomas Rydahl: Uniform

Skrevet af den 3. december 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Thomas Rydahl har høstet roser og fine priser for flere af sine romaner, og han skuffer på ingen måde med ’Uniform’. Han styrer sit plot med meget sikker hånd, der er masser af action, stemningsladede, socialrealistiske beskrivelser fra København og omegn og et sammensat persongalleri.

I centrum for handlingen står 23-årige Salma, der lever i en muslimsk familie med alt, hvad det indebærer af regler og skikke, som ikke altid er lige nemme for en ung kvinde. Men hun er pligtopfyldende, studerer til sosu og knokler på sin fars restaurant om aftenen – så alt er som familien forventer. Lige indtil hendes veninde Eshal, der lever et noget mere udsvævende liv end Salma, overfaldes og får kastet ætsende syre i ansigtet.

Salmas personlighed er mere sammensat, end man lige skulle tro, og hun vil opklare forbrydelsen, koste hvad det vil. Om hun så skal lade sig optage på politiskolen og risikere at blive lagt for had i Nørrebromiljøet og i sin familie – det skal ikke stoppe hende. Selvtægt er heller ikke noget man nødvendigvis skal gå af vejen for.

Salma får hjælp fra en lettere forhutlet gangster, Fuzzy, der avler honning på en lidt afsidesliggende gård, og så arrangerer han røverier for en færøsk forbryder. Det er spillehaller, det går ud over, og i velplanlagte hold ups bliver de frarøvet deres kontantbeholdninger. Men av, av, det viser sig, at der er forfalskede pengesedler i omløb, og alt tyder på, at der er en bandekrig under opsejling.
Salma og Fuzzys veje krydses, men et egentligt makkerpar bliver de ikke. Og det klæder fortællingen, da dermed kan køre flere parallelle handlinger med spændingsopbygning og pirrende clifhangers.

Ud over at skabe en virkelig effektiv og stærk krimi, så formår Rydahl også at give et indblik i, hvad det vil sige at være ung dansk kvinde med indvandrerbaggrund og alle de dilemmaer og modsætninger, det rummer. Man må glæde sig til at blive endnu klogere og rigtig godt underholdt i seriens kommende to bind.

Thomas Rydahl; Uniform. Politikens Forlag. 416 sider. Oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.