// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Steinar Bragi: Forstyrrelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Science fiction

Steinar Bragi: Forstyrrelsen

Skrevet af den 6. januar 2023 – 05:16Ingen kommentarer

“Cogito, ergo sum‚ÄĚ, s√•ledes skulle filosoffen Descartes have sagt i tidernes morgen, hvilket betyder ‚ÄôJeg t√¶nker, alts√• er jeg.‚ÄĚ

Og efter at have l√¶st Steiner Bragis science fiction-roman Forstyrrelsen, st√•r det tilbage som en tanke i mit sind, kan jeg v√¶re sikker p√• at v√¶re? Jeg er i hvert fald blevet revet godt og grundigt rundt i manegen, og st√•r m√•ske tilbage med flere sp√łrgsm√•l end svar efter endt l√¶sning, for hvad er virkelighed, hvad er sandhed, og hvad er mennesket i alt dette?

√Öret er 2034, og verden har spaltet sig i to forskellige dimensioner, forstyrrelsen og omverdenen. De to dimensioner har ber√łring med hinanden midt i Reykaviks centrum. Forskere, milit√¶r og verdenssamfundet fors√łger at finde ud af, hvad det er, som er h√¶ndt, hvad rummer denne dimission, som kaldes forstyrrelsen?

Psykologen Halla, som har forsket i rumv√¶sener og sekter, sendes ind i forstyrrelsen med opgaven om at finde agenten F, som har sendt et n√łdr√•b afsted, hvorefter hun er forsvundet sporl√łst. Nu begynder den vilde jagt og efters√łgning med agenter, hemmelige opgaver, selvmordspiller i mundvigen, blindgyder, mord, ny information og forskning, som giver flere sp√łrgsm√•l end svar.

Jeg tror aldrig, jeg har l√¶st noget lignende. Det er h√¶sbl√¶sende, samtidig med at der leges med ens mindset. Ligesom man tror, at man har regnet den ud, s√• bringes der nye ting p√• banen, vi h√łrer om kvantefysik, bevidsthedspsykologi, artificial intelligens, sorte huller, computerspil og meget mere.

Er man til science fiction-genren, s√• er Steiner Bragis bog et godt og sp√¶ndende bud. Fascinationen af, hvad vi kommer af, og hvor vi skal hen, er altid sp√¶ndende at besk√¶ftige sig med, hvis man t√łr. Selv siger forfatteren om bogen: ‚ÄĚHvordan beskriver man det, der sker, n√•r et menneske bev√¶ger sig fra √©n verden over i en anden, og der ikke er nogen vej tilbage?‚ÄĚ

Steiner Bragi blev indstillet til Nordisk Råds Litteratur Pris for netop Forstyrrelsen.

Steiner Bragi, Forstyrrelsen, Screaming Books, 2022, oversat af Rolf Stavnem, 342 sider.

Der er lukket for kommentarer.