// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kira Jarmysj: De utrolige hændelser i kvindecelle 3
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kira Jarmysj: De utrolige hændelser i kvindecelle 3

Skrevet af den 14. marts 2023 – 06:16Ingen kommentarer

Kira Jarmysj har i flere år været politisk aktivist i Rusland og lever nu i eksil i Vesteuropa efter at være flygtet fra sit hjemland. Hun har blandt andet været talsperson for Aleksej Navalnyj, der overlevede et forsøg på giftmord efter i en årrække at have kæmpet for at afsløre korruptionen blandt de russiske magthavere. Han afsoner nu en straf på 9 år i et russisk fængsel. Jarmysj har også selv været fængslet, og de oplevelser bruger hun her i sin første roman.

Ud over hovedpersonen Anja Romanova møder vi fem forskellige kvindeskæbner i romanen. Anja har et noget turbulent liv som 28-årig i Moskva. Der er rod i kærligheden, karrieren i det russiske udenrigsministerium kører ikke helt på skinner, og oven i det hele har hun et konfliktfyldt forhold til sin far. Da hun går med i en demonstration mod korruption, går det helt galt for hende. Hun bliver buret inde i et arresthus i Moskva i 10 dage. Her møder hun nogle meget forskellige kvinder – Natasja, Irka, Diana, Katja og Maja.

I de lange kedsommelige dage i cellen er der ikke andet at lave end at tale sammen. Og det gør de seks kvinder. Samtalerne bliver en slags mosaik over det at være ung kvinde i dagens Rusland. De kommer fra forskellige samfundslag, har haft forskellige muligheder, og de ser forskelligt på verden. Men de er fælles om at være presset af det russiske samfundssystem. Her er der ikke plads til individuelle ønsker og krav om mere frihed. Det er råt og godt skrevet. Kvinderne virker troværdige, de har fejl og mangler og vil noget mere end det, magthaverne giver lov til.

Jarmysj er dog heller ikke blind for, at der blandt samfundsstøtterne kan være forskellige holdninger, idet der også er blevet talt lidt med fængselsbetjentene under opholdet. Så noget er sort-hvidt i Rusland, men bestemt ikke det hele.

Kira Jarmysj: De utrolige hændelser i kvindecelle 3. Gyldendal. 414 sider, oversat af Trine Søndergaard. August 2022

Der er lukket for kommentarer.