// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ida Auken: Tro på det. Klima, håb og handlekraft
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Ida Auken: Tro på det. Klima, håb og handlekraft

Skrevet af den 13. juni 2022 – 05:42Ingen kommentarer

Ida Auken har skrevet en livsbekræftende og optimistisk bog om en af de største kriser i vores samtid, og for vores fremtid; de menneskeskabte klimaforandringer, hvis dramatiske konsekvenser bliver stadigt tydeligere. Det med optimismen holder hun stædigt fast i – det er den eneste vej frem for ellers havner vi i sortsyn, handlingslammelse og formentlig civilisationernes undergang. For det er det, som klimaforandringerne handler om for forfatteren. Hvis ikke vi handler nu, så bliver der ikke et velfærdssamfund til de kommende generationer, og måske slet ikke noget liv for dem.

Ida Auken skriver med den brede pensel om, hvordan klimaforandringerne griber om sig, og om alle de gode tiltag og initiativer, der ruller ud i mange lande verden over. Hun er politiker helt ind i hjertet, på den gode måde. Det vil sige, at hun tror på, at politisk handling kan gøde jorden for langvarige forandringer. Men det skal ske i samspil med handling på individplan, hvor vores overforbrug af råvarer, fødevarer og energi må og skal justeres. Og så skal det ske på sektorniveau, hvor blandt andet landbrug, byggeri og modeindustri skal omstilles i en langt mere klimavenlig retning. Auken svinger især pisken over modeindustrien med mange gode pointer om genbrug og alternative måder at producere og bruge tøj og sko.

Bogen er dejligt fri for belæring og moralisering. Der er fakta, og der er anbefalinger til, hvordan vi hver især kan gøre noget. Ida Auken skriver meget personligt og bruger sit eget liv og læringer flittigt i bogen. Hun er uddannet teolog og giver også et kristent syn på klimaforandringerne og vores muligheder. Ud fra et kristent perspektiv er det netop håbløsheden, der bør forkastes. Vi har hver især nogle muligheder med de evner, som vi har fået som menneske, og dem skal vi udnytte.

Bogen er skrevet i korte, hurtigt læste afsnit, og det kan nogle steder virke lidt overfladisk. På den anden side kommer forfatteren godt rundt om mange emner, som læseren så kan vælge at dykke ned i og forfølge andre steder.

Ida Auken: Tro på det – Klima, håb og handlekraft. Grønningen 1. 190 sider, maj 2022.

Der er lukket for kommentarer.