// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jakob Vedelsby: Universets centrum
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jakob Vedelsby: Universets centrum

Skrevet af den 8. juli 2022 – 05:16Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Anne Marie Beck

En lille perle af en roman!

I romanen Universets Centrum m√łder vi Bill og Barbara. Begge er af forskellige grunde kommet ud af forhold. P√• den baggrund har de begge noget at t√¶nke over, noget at forholde sig selv, livskriser. De s√łger begge tilbage til √łen, hvor de kom som b√łrn med deres familier. √ėens barske natur og √łens beboere spiller afg√łrende roller i romanen.

Vi f√•r indblik i, hvad √łens beboere st√•r midt i, eller kommer til at st√• i. Pr√¶sten, som har sin m√•de at anskue livet p√•, den unge mand, som skal tage afsked med sin d√łende mor, et for√¶ldrepar, som er t√¶t p√• at miste deres s√łn. Bills ven, som ligger for d√łden.

Alle personerne viser os, hvad menneskelivet også består af. Det skal Bill og Barbara hver især forholde sig til og reflektere over. Langsomt flettes romanen sammen ud fra de forskellige personers perspektiv. Personerne bruges til at fortælle forskellige historier, og til at perspektivere, den verden vi lever i.

Både Bill og Barbara har bagage med fra barndommen, som vi i romanen i glimt er tilbage i. Hvad kommer vi af? Hvilke oplevelser bliver siddende i os? Og hvordan skal vi bruge det i voksenlivet?

Naturens kr√¶fter og hvad den kan g√łre ved mennesker er et sidel√łbende tema gennem romanen. Til tider beskrevet i en sk√łn poetisk str√łm. Romanen tager livtag med om vi som mennesker har glemt, hvad vi kommer af, hvad naturen og det uendelige univers kan hj√¶lpe os med. Om vi i virkeligheden i samspil med naturen er forbundne alle sammen, mennesker, natur og univers. Det viser sig i romanen, at det slet ikke er ut√¶nkeligt.

Romanen kan være med til at minde os om, at der er en ikke digital verden, som vi skal pleje og passe nænsomt. Romanen vil fortælle mange ting, og det lykkes forfatteren meget fint med. Sproget er flydende, og skrevet med poetiske træk, der krydrer bogen meget elegant, og som for læseren giver tanker om, at poesien ligesom naturen og universet giver mennesket oplevelser vi skal værne om.

Jakob Vedelsby, Universets centrum, Februar 2022, 228 sider, Forlaget Arabesk.

Der er lukket for kommentarer.