// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anna Juul: Penge & Bacon
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Juul: Penge & Bacon

Skrevet af den 15. maj 2022 – 06:26Ingen kommentarer

“P√• k√łkken√łen st√•r Penge og Bacons terrarie, som de bor i, og jeg t√¶nker, at jeg p√• en m√•de nu selv er reduceret til en vandrende pind, bare med flere f√łlelser, eller jeg tror i hvert fald, at jeg har flere f√łlelser end en vandrende pind, men det kan ogs√• bare v√¶re menneskelig arrogance, hvilket jeg siger til Anders, alts√• at jeg f√łler mig som en vandrende pind.‚ÄĚ

Landet er i klimalockdown, det har statsminister Lillian besluttet. Ingen må forlade deres hjem, så ægteparret Anja og Anders er fanget i deres duplexlejlighed sammen med de to tilbageværende vandrendepinde Penge og Bacon, da Magt, Cigaret og Juleaften er forsvundet under mystiske omstændigheder.

Det er settingen for denne meget sorthumoristiske og tragikomiske roman om parforhold, ensomhed og kedsomhed. Hvordan overlever man i en situation, hvor der er slukket for str√łmmen? Hvor der ikke er noget internet? Hvor man som f√łde kun modtager en kasse med gr√łntsager? Hvor man bare er to mennesker tilbage p√• x antal kvadratmeter afsk√•ret fra al kontakt til verden udenfor? Kan man overleve det? Kan et parforhold overleve det? Kan man overleve uden at blive sk√łr, n√•r man er indesp√¶rret i sin lejlighed? Alt det og mere til har Anna Juul sat sig for at unders√łge i sin roman Penge & Bacon, og det g√łr hun med et k√¶rligt men ogs√• rammende blik p√• vores fork√¶lede samfund. Hvad sker der, hvis hele vores moralske kompas og alle vores beslutninger udelukkende bliver taget ud fra, hvad Mads og A-holdet mener, eller hvad man har l√¶st i et dameblad?

Bogen er hurtigt læst, og den ene side tager den anden. Jeg var godt underholdt, og jeg tog mig selv i at sidde og klukgrine undervejs, for bagefter at opdage at det jo faktisk ikke var sjovt, det jeg lige havde læst, men derimod dybt tragisk. Forfatteren har et godt blik for, hvad ensomhed og kedsomhed er, at det også kan gå hen og blive sygeligt. Vi siger, det er godt at kede sig, men er det nu også det? Det bliver i hvert fald problematisk, når man begynder at lægge sit liv i hænderne på sine vandrende pinde (- og har vandrende pinde egentlig hænder?).

Anna Juul debuterede i 2019 med digtsamlingen Jeg bruger min krop som et m√łbel udgivet under aliasset Veronika Katinka Martzen, som er kendt fra tv-serien Min kamp. Anna Juul var tekstforfatter p√• Den Korte Radioavis, og tonen derfra g√•r igen i hendes roman Penge & Bacon, som hun selv kalder for en ‚Äôknaldroman om kedsomhed.‚ÄĚ

Anna Juul: Penge & Bacon. Lindhardt og Ringhof. 2022. 270 sider.

Der er lukket for kommentarer.